Smart City

Independența energetică, provocarea momentului și tema principală a Forumului Orașelor Verzi 2022

9
min
5/9/2022

În perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi.

După doi ani de pandemie Covid-19 și un an 2022 început sub auspiciile unui război în centrul Europei, cea mai mare provocare a statelor UE a devenit găsirea de soluții pentru atingerea independenței energetice.

Acum mai mult decât oricând, autoritățile locale se confruntă cu urgența tranziției către energia regenerabilă și cu accelerarea schimbării de perspectivă în toate domeniile care influențează poluarea orașelor: mobilitatea, încălzirea locuințelor, protecția spațiilor verzi, digitalizarea, managementul deșeurilor, calitatea aerului.

În perioada 5-11 septembrie, Brașovul va găzdui cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

„Această a doua ediție, din luna septembrie, ne propunem să fie o ediție mai mare și mai de succes, după ce, de la prima organizare, de anul trecut, Forumul Orașele Verzi s-a poziționat drept cel mai important eveniment de mediu din România pentru autorități locale. 

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Anul acesta ne așteptăm să avem peste 300 de reprezentanți ai administrațiilor locale – fie că vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali, administratori publici sau funcționari –  vom avea o prezență internațională consistentă, parteneriate la cel mai înalt nivel – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a confirmat prezența și este partener în acest eveniment,  de asemenea Asociația Municipiilor din România, Reprezentanța în România a Parlamentului European –  toate aceste lucruri dau credibilitate și vizibilitate și putere acestui eveniment de care suntem mândri că îl organizăm la Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban, la conferința de presă organizată astăzi, pentru anunțarea evenimentului.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Ca și anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferința pe probleme de mediu, una adresată oamenilor de afaceri, precum și o serie de activități adresate publicului larg, fie finanțate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfășurate de organizații partenere.

Pornind de la problemele actuale, conferința pe probleme de mediu se va intitula „Provocarea Energiei: Găsește-ți Puterea“ și va avea loc, de această dată, la Teatrul Sică Alexandrescu, în perioada 5-7 Septembrie 2022.

Partenerii acestei ediții, alături de Primăria Municipiului Brașov, sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România,  Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și  ABMEE.

Sursa foto: Facebook/ Forumul Orașelor Verzi