Stiri

Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

9
min
26/8/2022

Noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030 a stabilit viziunea pentru împădurirea, conservarea şi refacerea eficace a pădurilor în Europa.

 Comisia Europeană a lansat joi o consultare publică online referitoare la viitoarea propunere legislativă privind un nou cadru al UE pentru monitorizarea pădurilor şi planurile strategice, astfel cum se prevede în Strategia UE pentru păduri pentru 2030, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Incendiile, presiune majoră

Se urmăreşte elaborarea unui cadru de observare a pădurilor la nivelul UE, cu scopul de a oferi acces liber la informaţii detaliate, exacte, periodice şi în timp util cu privire la starea şi gestionarea pădurilor din UE.

"Pădurile noastre sunt supuse unei presiuni enorme. Cu toţii am fost martori ai incendiilor de vegetaţie din această vară şi, pe lângă schimbările climatice, pădurile suferă şi din cauza pierderii biodiversităţii, a utilizării sporite a terenurilor, a dăunătorilor şi a intensificării exploatării forestiere. Însă ele joacă un rol esenţial şi în răspunsul la aceste provocări. 

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Noua iniţiativă privind monitorizarea pădurilor şi planurile strategice va asigura disponibilitatea la timp a unor informaţii exacte cu privire la pădurile din UE, astfel încât factorii de decizie, silvicultorii şi administratorii de terenuri să poată lua măsuri rapide şi decisive ca răspuns la noile presiuni asupra pădurilor", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Decizii bazate pe date

Pe lângă îmbunătăţirea monitorizării pădurilor, informaţiile colectate prin observarea pădurilor vor conduce la un proces decizional bazat într-o mai mare măsură pe date privind pădurile. 

Acest rezultat preconizat constituie un element esenţial pentru sporirea încrederii publicului în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor, reducerea exploatării forestiere ilegale, stimularea şi recompensarea unei gestionări mai durabile a pădurilor şi sprijinirea adaptării pădurilor la schimbările climatice.

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Această iniţiativă va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei Europe pregătite pentru era digitală, deoarece va capacita cetăţenii, întreprinderile şi administraţiile, oferindu-le acces la date armonizate privind pădurile şi utilizând mai bine tehnologiile digitale.

Consultare până pe 17 noiembrie

Prin Pactul verde european se solicită luarea de măsuri pentru a se îmbunătăţi cantitatea şi calitatea pădurilor din Uniunea Europeană, astfel încât UE să îşi poată atinge obiectivul de neutralitate climatică şi de creare a unui mediu sănătos. 

Noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030 a stabilit viziunea pentru împădurirea, conservarea şi refacerea eficace a pădurilor în Europa. Toate părţile interesate sunt invitate să îşi împărtăşească opiniile în cadrul consultării publice online care se va desfăşura până la 17 noiembrie.

Sursa foto: PxHere