Solutii

Reciclabilitatea ambalajelor introduse pe piața UE va fi obligatorie până în 2030

4
min
6/7/2023

Multe țări din UE nu dispun încă de infrastructura necesară pentru a crește ratele de reciclare pentru anii următori.

Până în 2030, toate ambalajele introduse pe piața UE trebuie să fie proiectate pentru a fi reciclabile, conform regulamentului Comisiei Europene privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR), prezentat în noiembrie.

“În calitate de producători de ambalaje, ne asumăm pe deplin această obligație și susținem cu adevărat acest lucru”, a declarat Marzia Scopelliti, director de afaceri publice la EUROPEN, Organizația Europeană pentru Ambalaje și Mediu.

În același timp, conform regulamentului propus, toate ambalajele trebuie să fie reciclate la scară largă până în 2035. Iar atingerea acestui obiectiv va fi “destul de dificilă”, a spus Scopelliti, conform afaceri.news.

Într-adevăr, multe țări din UE nu dispun încă de infrastructura necesară pentru a crește ratele de reciclare, fie că este vorba de etapa de colectare, fie că este vorba de etapa ulterioară a procesului de sortare și tratare a deșeurilor. Prin urmare, majoritatea deșeurilor colectate în UE sunt trimise în prezent pe alte continente, unde ajung la groapa de gunoi sau la incinerare. În 2020, exporturile de deșeuri din UE către țările din afara UE au atins 32,7 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de 75% din 2004, potrivit Eurostat, agenția de statistică a UE.

“Comisia intenționează să trimită scrisori de avertizare timpurie către 19 state membre, deoarece acestea nu vor reuși să îndeplinească obiectivele de reciclare. În mod evident, este nevoie de introducerea unor măsuri suplimentare în acest domeniu”, a declarat Scopelliti.

O preocupare cheie pentru EUROPEN este reprezentată de obiectivele propuse pentru reutilizarea ambalajelor, care, potrivit lui Scopelliti, riscă să fie contraproductive prin subminarea schemelor de reciclare existente. Potrivit unui studiu recent al Băncii Europene de Investiții, trebuie acoperit un deficit de investiții de 6,7 până la 8,6 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul Europei de a încorpora 10 milioane de tone de plastic reciclat în produsele finale, în fiecare an, până în anul 2025.

“Provocarea este uriașă”, a declarat Sophie Sicard, președinta ramurii de reciclare a Confederației Europene a Industriilor de Reciclare (EuRIC), care a organizat evenimentul de la Bruxelles. “Putem să o abordăm singuri ca industrie de reciclare? Categoric nu. Aceasta este o provocare colectivă”, a spus Sicard.

Potrivit EuRIC, doar 10% din deșeurile de plastic generate la nivel mondial sunt reciclate, procentul ajungând la 38% atunci când vine vorba de ambalajele din plastic din UE. Restul este trimis la groapa de gunoi sau incinerat.

Pe de altă parte, ambalajele pe bază de hârtie, au atins o rată de reciclare de 82% în UE. Anul trecut, industria s-a angajat chiar să atingă o rată de reciclare de 90% pentru ambalajele pe bază de fibre până în 2030. Dar atingerea unor obiective mai înalte va necesita eforturi suplimentare în ceea ce privește colectarea deșeurilor de către guvernele de la nivel național și local, spune industria. În ceea ce privește cartoanele pentru băuturi, colectarea trebuie să ajungă la 90% pentru a atinge o rată de reciclare de 70%, potrivit Alianței pentru cartoane pentru băuturi și mediu (ACE), o asociație profesională.

Problema fundamentală care împiedică reciclarea este reprezentată de costuri: producerea de materiale plastice din materii prime virgine este în prezent mai ieftină decât din produse reciclate. De asemenea, materialele plastice reciclate conțin adesea impurități și nu sunt disponibile în cantități suficiente pentru a înclina piața în favoarea lor.

Soluția la aceste obstacole este un sistem holistic de resurse compus din trei elemente diferite: colectarea separată, sortarea deșeurilor mixte și sistemele de returnare a deșeurilor. Colectarea separată nu va fi suficientă pentru a depăși obiectivul de 55% de reciclare a plasticului și, prin urmare, sortarea deșeurilor mixte este necesară pentru a atinge obiectivele de reciclare și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Foto: Freepik