Stiri

România a devenit exportator de electricitate și renunță la cărbune până în 2030

2
min
24/4/2024

Ministerul Energiei vizează atingerea neutralității climatice până în 2050

România s-a transformat din nou într-un exportator net de electricitate, o evoluție ce aduce beneficii semnificative pentru stabilitatea și securitatea zonei, precum și pentru creșterea consumului intern, atât în sectorul industrial, cât și în cel casnic, a afirmat Dan-Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, la la cea de-a zecea ediție a conferinței „România – Strategia dezvoltării”, organizată de publicația Bursa.

"Așa este, observăm acum o tendință descendentă a prețurilor. Acestea sunt rezultatul măsurilor implementate în ultimii ani. În plus, dacă ne uităm la balanța comercială și la deficitul de cont curent, putem constata că România a redevenit un exportator net de electricitate. Acest lucru este benefic pentru stabilitatea și securitatea zonei, precum și pentru stimularea consumului intern în România, fie că vorbim de sectorul industrial sau de cel casnic", a declarat Drăgan.

Strategie pe termen lung

Referitor la perspectivele strategice, Ministerul Energiei vizează atingerea neutralității climatice până în 2050. Această țintă guvernează elaborarea strategiei pe termen lung, care se află în prezent în proces de evaluare de mediu. Din această strategie derivă Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice pentru perspectiva anului 2030. Acest plan, care a fost supus dezbaterii publice, integrează observațiile primite de la toți actorii de pe piață și asociațiile relevante. Scopul este ca, până în 2030, producția de energie din combustibili fosili solizi să fie eliminată. În acest sens, a fost adoptată și o Lege a decarbonării, care este în prezent în vigoare.

"De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea capacităților de producție și continuarea programului nuclear românesc pe termen lung. Nu putem neglija angajamentele și obligațiile morale față de vecinii noștri, în special Republica Moldova și Ucraina, atâta timp cât este necesar. Continuăm să lucrăm la Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. În plus, se desfășoară lucrări intense de reabilitare la Unitatea 1, cu un proces programat să înceapă în 2027 pentru prelungirea duratei de viață cu încă cel puțin 30 de ani. De asemenea, explorăm noile tehnologii în domeniul nuclearului, precum reactoarele modulare mici, cu scopul de a poziționa România ca unul dintre principalii actori în dezvoltarea acestor tehnologii. Mai avem un pilon important în sectorul de producție, și anume dezvoltarea și utilizarea gazului natural. Având în vedere că aproximativ 80% din consumul intern este produs onshore, cu perspectiva introducerii gazelor din perimetrul Neptun Deep, estimată pentru anul 2027, vom dispune de resurse suficiente, inclusiv de gaze naturale, pentru a satisface cererea internă și a susține dezvoltarea industrială. În acest sens, ne concentrăm și pe dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție", a subliniat secretarul de stat.

Contracte de 2 miliarde de euro

Conform datelor prezentate de Ministerul Energiei, aproximativ două miliarde de euro sunt alocate în contracte semnate și în diverse stadii de implementare pentru dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție. Aceste fonduri sunt distribuite către Transelectrica, operatorul național de transport al energiei electrice, în valoare de 500 de milioane de euro, Transgaz, operatorul național de transport al gazelor naturale, cu aproximativ 110 milioane de euro, și companiile de distribuție, cu un total de 1,3 miliarde de euro. Majoritatea acestor contracte sunt în prezent în proces de implementare.

Sursă foto: igj.ro