Stiri

În mijlocul navelor din portul Rotterdam, vacile plutesc pe apă pentru a proteja mediul înconjurător

3
min
5/5/2022

În mijlocul macaralelor şi navelor port-container din portul Rotterdam, o turmă de vaci paşte liniştită la câţiva metri deasupra apei, la bordul unei ferme plutitoare, considerată a fi unică în lume.

Scopul este protejarea mediului, asta pentru că emisiile de CO2 ale sectorului agricol, în special cele provenite de pe urma creşterii vacilor cu lapte, reprezintă o problemă reală în Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa. 

Platforma din oţel şi sticlă, cu o înălţime de trei etaje, ar urma să reprezinte "viitorul creşterii animalelor" în Olanda, o ţară vulnerabilă la creşterea nivelului apelor şi dens populată, unde terenul agricol a devenit o marfă rară.

Citește și: Mașinile electrice și cele cu hidrogen vor primi numere de culoare verde la înmatriculare

Ferma este construită pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat în brânză, iaurt şi unt, iar sub nivelul apelor este zona în care brânzeturile sunt maturate.

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

"Lumea este supusă la presiuni", declară Minke van Wingerden, 60 de ani, care, împreună cu soţul ei, Peter, deţine ceea ce ei denumesc "prima fermă plutitoare din lume". "Vrem ca ferma să fie sustenabilă şi autosuficientă atât cât este posibil", explică Minke van Wingerden.

Sursa foto: Dezeen