Stiri

Mașinile electrice și cele cu hidrogen vor primi numere de culoare verde la înmatriculare

3
min
2/5/2022

Ministerul Mediului a anunțat că a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin care prevede ca mașinile cu emisii zero de dioxid de carbon să primească numere verzi.

Conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, de prevederile acestui ordin vor beneficia aproximativ 17.000 de autoturisme 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, prevede ca numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde să fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că aceste numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule.

"Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat Tánczos Barna.

Ministerul de Interne  spune că această modificare legislativă are drept scop "asigurarea vizibilității acestor categorii de vehicule în traficul rutier, pentru stimularea introducerii pe piață a autovehiculelor de transport nepoluante, inițierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă față traficului intens, precum și protejarea mediului înconjurător".

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, iar mașinile "verzi" deja înmatriculate vor putea preschimba la cerere numerele actuale, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.