Life Style

Au fost emise primele "numere verzi" pentru mașinile cu zero emisii de CO2

5
min
28/6/2022

Un ordin de la finalul lunii aprilie prevedea acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor au început să elibereze "numere verzi", pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2.

"În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de DRPCIV, pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale", anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

"Această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător", anunță MAI.

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a "numerelor verzi", acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

De asemenea, DRPCIV evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional. 

Sursa foto: MAI