Stiri

Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

9
min
27/6/2022

Autoritățile se pregătesc să umple țara cu piste de bicicletă, iar pentru aceasta vor utiliza bani din Fondul de mediu.

Într-o perioadă în care prețul carburanților crește accelerat, iar protestele șoferilor se țin lanț în toată țara, Ministerul Mediului vrea să-i încurajeze pe români să utilizeze mijloace de locomoție mai ieftine și nepoluante.

Autoritățile se pregătesc să umple țara cu piste de bicicletă, iar pentru aceasta vor utiliza bani din Fondul de mediu. Ministerul a lansat în dezbatere publică Ghidul de finanțare pentru pistele de bicicletă și speră ca lucrările să demareze cât mai repede.

Statisticile arată că locuitorii marilor oraşe din România pierd anual foarte multe ore în trafic din cauza ambuteiajelor, iar pe lângă nervii întinşi la maximum, afumatul plămânilor cu noxe a devenit un sport naţional. Deşi suntem pe locul 8 la nivel european în clasamentul producătorilor de biciclete, la nivel naţional nu am reuşit să ne apropiem nici măcar de 500 de kilometri de piste pentru biciclete. 

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Potrivit unui unui raport publicat în luna ianuarie a anului trecut de European Transport Safety Council ne plasăm pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cicliştii decedaţi în urma accidentelor din trafic, după Olanda, dar aici vorbim despre milioane de oameni care circulă zilnic cu bicicletele.

Programului se va realiza din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și va avea un caracter multianual, în limita fondurilor disponibile. În cadrul proiectelor, suma maximă care poate fi finanţată pentru realizarea unui km de traseu este de 1.000.000 de lei/km pentru pistele de bicicliști care presupun lucrări pe amplasamente separate de drum, neamenajate ca trotuar sau parte carosabilă și 350.000 de lei/km pentru pistele de bicicliști care presupun lucrări pe carosabil sau pe trotuare. 

Citește și: REPORTAJ Groapa de gunoi din centrul Bucureștiului 

Vor putea atrage fonduri pentru astfel de proiecte administrațiile publice, iar cei mai mulți bani vor fi alocați pentru municipiul București, 50 de milioane de lei, iar pentru administrațiile de sector suma va fi de 30 de milioane de lei. 

De asemenea, pentru municipiile de rang I se vor aloca 25 de milioane de lei, pentru cele de rang II - 20 de milioane de lei, iar pentru un oraș - 15 milioane de lei. Programul prevede construirea pistelor de bicicletă și în zona rurală, unde o comună va putea atrage maximum 5 milioane de lei, dacă are peste 5.000 de locuitori, și 2,5 milioane de lei, dacă are mai puțin de 5.000 de locuitori.  

Sursa foto: Wikimedia Commons