Stiri

Habitatele de stridii dispar din Florida pe măsură ce statul american devine din ce în ce mai „fierbinte”

7
min
28/9/2022

Imaginile aeriene din 1938 până în 2020 arată că 83% din recifele de stridii din Golful Tampa s-au transformat complet în insule de mangrove.

Odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, extremele de vreme rece și înghețurile din Florida sunt în scădere, un indicator că clima din Florida se schimbă de la subtropical la tropical. Tropicalizarea a avut un efect în cascadă asupra ecosistemelor din Florida. În Golful Tampa și de-a lungul coastei Golfului, cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au găsit dovezi ale omogenizării ecosistemelor estuariene.

Mangrovele se extind

În timp ce desfășura lucrări de teren în Golful Tampa , autorul principal Stephen Hesterberg, proaspăt absolvent al programului de doctorat în biologie integrativă al USF, a observat că mangrovele depășeau majoritatea recifelor de stridii, o schimbare care amenință speciile dependente de habitatele recifelor de stridii.

Aceasta include stridionul american, o pasăre pe care Comisia pentru Conservarea Peștilor și a Vieții Sălbatice din Florida a clasificat-o deja drept „amenințată”, indică Eurek Alert.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Lucrând alături de studentul doctorand Kendal Jackson și Susan Bell, distins profesor universitar de biologie integrativă, Hesterberg a explorat câte insule de mangrove erau anterior recife de stridii și cauza conversiei habitatului.

Conversia habitatului de stridii

Echipa interdisciplinară a descoperit că scăderea înghețurilor a permis insulelor de mangrove să înlocuiască vegetația de mlaștină sărată dominantă anterior. Timp de secole în Golful Tampa, țărmurile rămase și apele de coastă puțin adânci au susținut habitate marine subtropicale tipice, cum ar fi mlaștinile sărate, paturile de iarbă marine, recifele de stridii și nămolurile. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Când mangrovele de-a lungul țărmului au înlocuit vegetația de mlaștină sărată, ele au preluat brusc habitatele de recif de stridii care au existat de secole.

Sursa foto: PxHere