Stiri

Eroziunea accentuată a coastelor britanice duce la prăbușirea în mare a unor castele emblematice din Regat

9
min
26/9/2022

Din anii 1900, nivelul mării a crescut cu circa 16,5 cm în Regatul Unit, iar rata de înălţare anuală s-a dublat într-un secol.

Eroziunea costieră ameninţă să ducă la prăbuşirea mai multor castele emblematice din patrimoniul britanic, printre care şi cel în care s-a născut regele Arthur, a alertat vineri English Heritage, un serviciu public care administrează circa 400 de monumente istorice din Anglia, informează AFP.

Colectă pentru consolidare

''Multe dintre monumentele costiere istorice cele mai importante din Anglia sunt ameninţate cu dispariţia definitivă din cauza accelerării eroziunii litoralului'', avertizează instituţia într-un comunicat.

Printre aceste monumente, English Heritage menţionează şase castele ''deosebit de periclitate'' din cauza ''situării expuse şi a fragilităţii stâncilor pe care au fost construite''.

Este vorba în primul rând despre castelul medieval de la Tintagel, Cornwall, unde s-au fi născut regele Arthur, castelul Piel, situat în comitatul Cumbria, sau fortul Bayard's Cove, cu o vechime de 500 de ani, situat în Estuarul Dart, în sudul ţării.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Pentru a încerca să le salveze, instituţia a lansat un apel la donaţii, în speranţa de a colecta mai multe milioane de lire sterline.

''Pentru ca aceste construcţii costiere să supravieţuiască în deceniile următoare, avem nevoie să le consolidăm zidurile şi să construim sisteme de apărare împotriva acţiunilor mării pentru a le proteja'', a argumentat English Heritage.

Insulele britanice pierd teren alarmant de repede
Având în vedere caracterul său insular, Regatul Unit este în mod special expus la eroziune costieră. Potrivit unui raport recent al agenţiei de mediu britanice, o persoană din şase a fost supusă unui risc de inundaţii cauzat de ploaie sau de mare, iar un milion de persoane vor fi afectate în mod direct de creşterea nivelului apelor până la sfârşitul secolului.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Din anii 1900, nivelul mării a crescut cu circa 16,5 cm în Regatul Unit, iar rata de înălţare anuală s-a dublat într-un secol, potrivit raportului Biroului meteorologic britanic, publicat în iulie.

''Eroziunea litoralului englez nu este un fenomen nou, dar cantitatea de teren pierdută în ultimii ani este alarmantă şi, potrivit anumitor scenarii, nivelul mării ar putea creşte până la un metru înainte de finalul secolului'', a avertizat Rob Woodside, un responsabil din cadrul English Heritage, citat în comunicat.
Anul trecut, o porţiune dintr-un zid al castelului Hurst, datând din secolul al XIX-lea şi situat în Hampshire (sud), s-a prăbuşit după ce apa i-a erodat fundaţia, potrivit English Heritage.

Sursa foto: PxHere