Solutii

Bacteriile care „mănâncă” metan ar putea încetini încălzirea globală (STUDIU)

3
min
15/9/2023

Pentru a implementa bacteriile consumatoare de metan la scară largă, vor fi necesare mii de reactoare.

Bacteriile care „mănâncă” metan ar putea încetini încălzirea globală, potrivit unui studiu recent.

Metanul este un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, emis prin energie de gaze naturale şi petrol, industrie, agricultură, utilizarea terenurilor şi activităţi de gestionare a deşeurilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington, Statele Unite, propun o nouă metodă de a reduce metanul folosind un grup de bacterii cunoscute sub numele de metanotrofe pentru a transforma metanul în dioxid de carbon şi biomasă în mod natural, potrivit The Guardian.

În general, acest grup de bacterii prosperă în medii cu niveluri ridicate de metan - între 5.000 și 10.000 părți per milion (ppm). Concentrațiile normale din atmosfera noastră au niveluri mult mai scăzute, de doar aproximativ 1,9 ppm de metan. Însă, anumite zone precum gropile de gunoi, câmpurile de orez și puțurile de petrol emit concentrații mai mari, de aproximativ 500 ppm.

Echipa condusă de dr. Mary E Lidstrom a găsit o tulpină de bacterii metanotrofe, numită methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C, care poate elimina metanul în mod eficient chiar și atunci când este prezent în cantități mai mici.

Dacă s-ar răspândi, tehnologia ar avea potenţialul de a contribui la încetinirea încălzirii globale, potrivit cercetătorilor.

„Bacteriile care mănâncă rapid metan la concentrații mai mari, găsite în jurul cirezilor de vaci, de pildă, ar putea contribui enorm la reducerea emisiilor de metan, în special cele din agricultura tropicală”, a spus Euan Nisbet, profesor de științe ale Pământului la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

Sectorul agricol este cea mai mare sursă de emisii de metan din cauza gunoiului de grajd și a flatulențelor animalelor crescute pentru hrană. Metanul are o putere de încălzire de peste 85 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în primii 20 de ani după ce ajunge în atmosferă și reprezintă în mod special o problemă ca gaz cu efect de seră. Metanul din atmosferă a crescut rapid în ultimii 15 ani, atingând niveluri record, iar în prezent reprezintă cel puțin 30% din încălzirea globală totală.

În 2021, mai multe dintre cele mai mari economii din lume au convenit la conferinţa climatică a ONU, Cop26, să colaboreze pentru a reduce de urgență nivelurile de metan. Cu toate acestea, ele continuă să crească.

Pentru a implementa bacteriile consumatoare de metan la scară largă, vor fi necesare mii de reactoare.

Foto: Freepik