Solutii

COP15: Conferința ONU privind biodiversitatea este „ultima șansă” de a salva natura

7
min
13/12/2022

Finanțarea reprezintă una dintre cele mai controversate probleme, deoarece țările în curs de dezvoltare solicită acordarea de mai multe fonduri pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție a mediului.

Negocierile importante de la Conferința ONU privind biodiversitatea (COP15) au început miercuri la Montreal, summitul fiind considerat drept „ultima șansă” rămasă omenirii de a salva speciile și ecosistemele planetei din calea distrugerilor ireversibile provocate de oameni, relatează AFP, citată de France24.

Delegați din întreaga lume vor participa la reuniunea desfășurată în perioada 7-19 decembrie, în vederea încheierii unui nou acord care să încerce să salveze natura: un acord-cadru semnat pe o perioadă de 10 ani menit să salveze  pădurile, oceanele și speciile de animale de pe pământ, înainte ca situația să se agraveze.

„Atât de dornici fiind, să asistăm la creșteri economice inegale și scăpate de sub control, omenirea a devenit, între timp, o armă de distrugere în masă”, a atras atenția marți președintele ONU, Antonio Guterres, la ceremonia de deschidere a negocierilor de la Montreal.

Înainte ca Justin Trudeau să urce pe scenă, câțiva protestatari indigeni i-au întrerupt discursul premierului canadian, în semnul dezamăgirii profunde cauzate de distrugerea biodiversității din comunitățile cele mai afectate de schimbările climatice.

Summitul „este probabil ultima șansă”

Deschiderea oficială a reuniunii cunoscute sub numele de COP15 are loc după mai multe zile de negocieri în urma cărora nu s-au înregistrat prea multe progrese în ceea ce privește soluționarea celor mai importante probleme, ceea ce a ridicat îndoieli cu privire la semnarea unui acord global benefic pentru părțile contractante.

Observatorii ONU au cerut negociatorilor să ia toate demersurile necesare pentru a rezolva problemele pe care le ridică chestiuni complicate precum finanțarea și procesul de punere în aplicare a măsurilor, în condițiile în care doar cinci din cele peste 20 de obiective au fost acoperite până în prezent.

Summitul „este probabil ultima șansă pe care o mai au statele să depună eforturile necesare pentru a schimba soarta naturii și să protejeze resursele care ne țin în viață”, a declarat marți Bernadette Fischler Hooper, șefa departamentului de promovare internațională din cadrul Fundației Mondiale a Naturii (FMN).

Printre obiectivele acordului-cadru semnat pe 10 ani se numără angajamentul fundamental de a proteja, până în anul 2030, 30% din suprafața terestră și maritimă a globului, eliminarea subvențiilor dăunătoare pescuitului și agriculturii, combaterea amenințării pe care o reprezintă speciile invazive și reducerea cantității de pesticide utilizate.

Finanțarea reprezintă una dintre cele mai controversate probleme, deoarece țările în curs de dezvoltare solicită acordarea de mai multe fonduri pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție a mediului.

Sursa foto: Flickr