Stiri

Elveţia confirmă locaţia preferată pentru un depozit de deşeuri nucleare de 21 de miliarde de dolari

7
min
14/9/2022

Despăgubirile pentru regiunile afectate, inclusiv în Germania, nu au fost încă stabilite.

Elveţia a confirmat luni că locaţia preferată pentru un depozit subteran de deşeuri nucleare în valoare de 20 de miliarde de franci elveţieni (20,94 miliarde de dolari) este o zonă situată la nord de Zurich, aproape de graniţa cu Germania.

Compania care se află în spatele proiectului de stocare a deşeurilor nucleare ale ţării pentru cel puţin următorii 200.000 de ani, Cooperativa Naţională pentru Depozitarea Deşeurilor Radioactive (NAGRA), a propus nordul Laegern pentru acest amplasament, care ar trebui să devină operaţional în 2050, conform Reuters.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

În urma unui proces de evaluare care a durat 14 ani, NAGRA - înfiinţată de operatorii de centrale nucleare şi de guvern - a declarat că argila opalină găsită în zonă a oferit cea mai mare barieră geologică, cea mai bună stabilitate a rocilor şi un grad ridicat de flexibilitate pentru depozitul subteran, în comparaţie cu celelalte două amplasamente pe care le-a luat în considerare.

Germania va plăti despăgubiri

"Geologia şi-a spus cuvântul", a declarat Matthias Braun, directorul executiv al NAGRA, în cadrul unei conferinţe de presă luni, la Berna.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

NAGRA va solicita o licenţă guvernamentală pentru acest sistem, care este destinat să stocheze deşeurile provenite de la cele patru centrale nucleare din Elveţia, la sfârşitul anului 2024, urmând ca parlamentul şi guvernul elveţian să decidă cu privire la aprobare în 2029.

De asemenea, problema ar putea fi supusă unui referendum.

Despăgubirile pentru regiunile afectate, inclusiv în Germania, nu au fost încă stabilite.

Sursa foto: Wikimedia Commons