Stiri

Marea Britanie ar putea deveni prima țară din Europa care ar interzice exportul de animale vii

3
min
3/12/2020

Excepție fac exporturile din Irlanda de Nord și cele de pui.

„Animalele vii trebuie să îndure drumuri excesiv de lungi în timpul exportului, care provoacă stres și răniri. Înainte, regulile UE împiedicau orice schimbări la aceste călătorii, dar părăsirea Uniunii Europene permite guvernului Marii Britanii să pună în aplicare aceste planuri”, a transmis Departamentul pentru mediu, alimentație și afaceri rurale (Defra).

Potrivit unei estimări, 6.400 de animale au fost trimise din Marea Britanie către Europa pentru sacrificare în 2018, potrivit acestui departament.

Eventuala interdicție (care ar putea fi aplicată din 2022 sau chiar de anul viitor) ar fi considerată un succes al Brexitului, având în vedere că Marea Britanie ar deveni prima țară din Europa care ar pune capăt acestei practici.

Excepție de la noile reglementări vor face exporturile din Irlanda de Nord și cele de pui. Marea Britanie exportă zeci de milioane de păsări pe an, iar industria valora 139 de milioane de lire sterline în 2018.

Propunerea de a opri exportul a fost făcută inițial de Partidul Conservator Britanic, care ar dori să împiedice călătoriile foarte lungi ale animalelor până la sacrificare, care suferă de frică, stres, foamete, deshidratare și temperaturi extreme.

Theresa Villiers, fost secretar britanic de mediu, susține că guvernul ar trebui să acționeze până la sfârșitul anului: „De ani de zile Uniunea Europeană ne-a împiedicat să legiferăm împotriva exportului de animale vii, însă acum avem ocazia de a acționa. Va trebui să ne gândim la toate consecințele legale, dar avem datoria morală de a pune capăt acestui tip de comerț.”

Exportul de animale vii face victime peste tot în lume. Pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat în Portul Midia, având la bord 14.600 de oi. Dintre acestea, au fost salvate doar 252. Cauza pare să fi fost încărcarea navei cu 5.000 de oi în plus față de limita permisă.