Smart City

Ciugud – comuna care demonstrează că nu lipsa banilor e problema în România, ci lipsa voinței, viziunii și respectului pentru calitatea vieții oamenilor

14
min
21/10/2020

Școală smart, cu tablă inteligentă, laptopuri și aplicație.

Când intri pentru prima dată în Ciugud te impresionează plăcut casele oamenilor. Gardurile caselor sunt proaspăt vopsite și arată impecabil, iar din loc în loc, în curte, vezi câte un tractor. Apoi îți sar în ochi șoseaua și trotuarele impecabile, aranjamentul stradal, copacii toaletați, arbuștii, coșurile de gunoi, ordinea. Iar când ajungi în stația de autobuz, rămâi minute bune uitându-te la aparatul care emite bilet, întrebându-te pe ce butoane să apeși, și pe care un localnic știe imediat cum să îl folosească. Când o iei la pas prin comună și treci agale pe lângă stațiile de încărcare electrice, deasupra cărora sunt zeci de panouri solare, îți dai seama că ai ajuns într-un loc care nu prea seamănă cu altul din România. Un “smart village”, așa cum se mândresc localnicii.

DE 6 ANI EXISTĂ WI-FI GRATUIT PESTE TOT ÎN LOCALITATE ȘI DE 10 ANI SE PLĂTEȘTE TOTUL ONLINE, NU SE MAI TIPĂREȘTE NIMIC

32 de milioane de euro au fost atrase de-a lungul timpului din fondurile europene pentru diverse proiecte, la o populație de 3.000 de locuitori. Peste 10.600 de euro pentru fiecare om! Iar la Ciugud se vede fiecare cent. Clădirea primăriei este alimentată cu energie solară, flota de mașini a primăriei este electrică, sătenii au asfalt, inclusiv pe drumurile care duc la câmp, au fost făcute racordări la gaze și electricitate pe bani europeni, internetul este gratuit pe stradă, au fost trasate piste pentru bicicliști, iar șomajul în comună este aproape de zero. În parcul industrial dezvoltat pe un fost imaș, peste 20 de firme cu peste 700 de angajați din localitate, produc tot ce îți poate trece prin cap: de la carne condimentată exportată în Franța, la piese de export pentru mașini. “Numai cine nu vrea nu are de muncă aici!” ne-a spus un sătean. Firmele din parcul industrial absorb toată forța de muncă din toate satele din jur, cu ușurință.

Pare o poveste de succes din altă țară, de undeva de printr-un land bogat al Germaniei sau din Austria, dar toate acestea se întâmplă în inima României, la numai 7 kilometri de Alba Iulia. Distanță care se va scurta și ea în viitorul apropiat, așa cum ne spune primarul Gheorghe Damian, pentru că ciugudenii au început construcția unui pod modern peste Mureș, care va scurta distanța la 3 kilometri.

ÎN ȘCOALĂ GUNOIUL E SEPARAT PE CINCI FRACȚII. LA GROAPĂ AJUNGE CU 50% MAI PUȚIN GUNOI AZI.

La Ciugud, copiii sunt învățați la școală să separe gunoiul, apoi merg din casă în casă, în cadrul unei acțiuni numită “Patrula Eco”, și îi învață și pe cei mari să facă același lucru. Dar despre școală vă vom prezența un reportaj separat. Vă asigurăm că merită urmărit! Deocamdată, vă spunem doar atât: clădirea arată impecabil, sălile de clasă, laboratoarele și toaletele sunt noi, luminile în clase și pe culoare se reglează automat la aceeași intensitate pentru că elevii să nu își strice vederea, există un sistem de filtrare a noxelor, fiecare copil are laptop-ul său pus la dispoziție de școală, pe care lucrează direct în Cloud, fără hard-uri, restricționat, astfel încât să aibă acces doar la site-urile sigure. De asemenea, școala aceasta minunată, în care copiii vin de plăcere, așa cum ne asigură doamna directoare, va deveni în curând after-school, pentru că în comună se va construi un campus care va cuprinde un teren de sport, o nouă școală și multe alte spații, care ar umple de invidie orice director de școală americană sau englezească de prestigiu.

TERENUL DE GOLF, CEL MAI MARE DIN ROMÂNIA, ADUCE COMUNEI 100.000 EURO ANUAL DIN TAXA DE CONCESIUNE

Terenul de golf de la Ciugud este cel mai mare din România, a fost dezvoltat după ce primarul Damian a văzut acum aproape 20 de ani într-un orășel lângă Madrid acest model de succes. Aduce comunei 100.000 de euro pe an numai din taxa de concesiune, iar miliarde de lei vechi au ajuns la primărie numai din autorizațiile de funcționare.

GUNOIUL E COLECTAT SELECTIV DE ANI DE ZILE, DUPĂ O SERIE DE AMENZI DRASTICE. FIECARE GOSPODĂRIE ARE O UNITATE DE COMPOST.

Cât despre proiectele eco din Ciugud, ele au început acum 6 ani cu o eoliană care asigură gratuit iluminatul public inteligent, cu consum redus. Gunoiul a ajuns să fie colectat selectiv de oameni după ce ani de zile s-a implementat un sistem drastic de amenzi. Dacă înurmă cu mulți ani, amenzile erau de ordinul zecilor pe an, acum aproape că nu mai există. Oamenii au înțeles și, impulsionați și de copii, colectează selectiv. Astfel, la groapă ajunge cu 50% mai puțin gunoi astăzi. Singura problemă în momentul acesta este că operatorul de salubritate duce gunoiul departe, la Târgu Jiu, noua stație de selectare și procesare fiind în curs de dezvoltare. Dar se va rezolva.

ASTA E NORMALITATEA. NU-S MINUNI.

Va invităm să vedeți reportajul și să descoperiți împreună cu noi “normalitatea din Ciugud”, așa cum zice primarul Damian. Normalitate care ne dorim să fie îmbrățișată de mulți alți edili, în multe comune și orașe din țara asta. Lucrul bun este că mulți primari se cer aici în schimb de experiență, spunând: “Am auzit că ați luat cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor! Înțeleg că faceți minuni aici!” Invariabil, un angajat al primăriei îi răspunde: “Normalitatea. Asta e normalitatea, nu-s minuni.”

Noi am fost acolo și ne-am mirat, ne-am bucurat că se poate, că cineva face, cineva își ia în serios rolul de primar în slujba cetățeanului, pentru care se zbate să aibă o calitate a vieții ridicată, să aibă facilitățile de oraș cu avantajele vieții rurale, la pachet. Dar oare cum se miră ciugudenii când ies din Ciugud și văd cât de puțin au făcut alții? Ne-a răspuns un localnic: "ultima dată când m-au vizitat niște rude din partea cealaltă a țării, mi-au zis că se simt ca în 1990, când au ajuns prima dată în Germania." Alte cuvinte sunt de prisos.

Urmăriți “Ciugud to be true”, un joc de cuvinte transformat în hashtag folosit des pe rețelele de socializare atunci când oamenii ajunși în comună postează poze sau filme.