Stiri

Eliminarea a mii de tone de deşeuri periculoase abandonate la Câmpulung Muscel, în stand-by

5
min
27/5/2022

După o perioadă lungă în care autorităţile nu au făcut nimic, primăriţa Elena Lasconi a luat atitudine la începutul acestui an în această problemă.

Soarta celor peste 1.600 de tone de deşeuri periculoase abandonate pe fosta platformă ARO de la Câmpulung Muscel acum opt ani este încă incertă.

După o perioadă lungă în care autorităţile nu au făcut nimic, primăriţa Elena Lasconi a luat atitudine la începutul acestui an în această problemă, însă mai multe impedimente amână găsirea unei soluţii.

Cantitatea uriaşă de deşeuri periculoase a fost abandonată în 2014 de către firma Global Eco Center, aflată în faliment. Iar deşeurile, aflate la mai puţin de doi kilometri de centrul oraşului Câmpulung Muscel, reprezintă un pericol pentru zeci de mii de oameni, consecinţele fiind incalculabile în cazul unui potenţial incendiu ce ar duce la o catastrofă de mediu.

Problema este cu atât mai mare cu cât încât nu se ştie ce deşeuri periculoase sunt acolo, deoarece recipientele nu mai au etichete. În urmă cu patru luni, primăriţa Elena Lasconi a sesizat DNA şi Ministerul Mediului privind această veritabilă bombă cu ceas de la Câmpulung Muscel.

Citește și: Cât poluează un avion pe ruta București - Cluj?

Tot la începutul acestui an, Elena Lasconi a trimis adrese la Prefectura Argeş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Guvern şi Parlamentul României legat de deşeurile periculoase.

Şi, deşi au fost sesizate toate autorităţile competente ale statului, din ianuarie şi până acum nu s-a luat vreo măsură. ”Am revenit cu adrese către Ministerul Mediului. Am luat legătura şi cu lichidatorul judiciar al firmei Global Eco Center.

Citește și: Industria băuturilor se plânge că planurile Comisiei Europene afectează reciclarea sticlelor de plastic

Şi vreau să văd dacă este vreo posibilitate ca o firmă mare să preia toate deşeurile pentru a le neutraliza. Încă mai aşteptăm un răspuns de la Ministerul Mediului. Eu nu las garda jos, însă toată această problemă este una foarte încâlcită.

Ne dorim să soluţionăm cât mai repede problema deşeurilor periculoase de pe fosta platformă ARO, este o prioritate. Există un risc ca deşeurile să se infiltreze în pânza freatică, iar acest lucru ar putea afecta zeci de mii de oameni. O simplă scânteie ar putea duce la o catastrofă de mediu”, a precizat primarul Lasconi.

Sursa foto: Wikimedia Commons