Stiri

Peste 40 de specii de păsări din România amenințate cu dispariția

3
min
9/12/2022

Lista Roșie măsoară riscul de extincție al păsărilor pe baza unor parametrii clar stabiliți, precum mărimea populației, tendința populațională și suprafața ocupată de specie în România.

Din 259 de specii analizate, 12 specii de păsări au dispărut în ultimul secol din populația cuibăritoare a României iar un număr de 43 de specii (16,6%) sunt specii amenințate (cu risc de extincție), rezultă din ”Lista Roșie a speciilor de păsări din România”, care măsoară riscul de dispariție al acestora, elaborată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, transmite SOR.

Lista roșie a păsărilor

Conform analizei, șapte specii se încadrează în categoria ”critic periclitat”, dintre care șase sunt clasificate pentru perioada de cuibărire: rața sunătoare (Bucephala clangula), ferestrașul mic (Mergellus albellus), gaia neagră (Milvus migrans), acvila de câmp (Aquila heliaca), dropia (Otis tarda), pescărița râzătoare (Gelochelidon nilotica), și una, gârlița mică (Anser erythropus), evaluată doar pentru perioada de iernare.

Lista Roșie, supranumită „barometrul vieții”, măsoară riscul de extincție al păsărilor pe baza unor parametrii clar stabiliți, precum mărimea populației, tendința populațională și suprafața ocupată de specie în România.

Pentru realizarea listei au fost analizate 259 de specii, respectiv toate speciile regulat cuibăritoare din țară și o selecție de specii „oaspeți de iarnă”., 27 de specii (10,42%) sunt specii aproape amenințate (NT), iar 180 de specii (69,5%) nu sunt amenințate în prezent.

De menționat că, pentru 3 specii (rața cu cap alb, rața cu cap castaniu și lișița), s-au făcut evaluări separate pentru cuibărit și iernat, cu încadrări finale diferite, care se regăsesc în două dintre aceste categorii.

Lista Roșie este primul pas în identificarea speciilor care au nevoie urgentă de protecție și creează cadrul legal pentru prioritizarea acțiunilor de conservare a speciilor de păsări din România pentru asigurarea supraviețuirii lor, subliniază SOR.

Sursa foto: PIXNIO