Solutii

Brașov ar putea fi primul mare oraș din România care interzice mașinile diesel

3
min
24/3/2021

Primarul Allen Coliban lansează o dezbatere publică în acest sens, cu măsuri pentru scăderea poluării și un aer mai curat.

Primarul orașului Brașov Allen Coliban îi întreabă pe cetățeni dacă sunt de acord cu unele măsuri pentru reducerea poluării precum interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul localității. El mai spune că orașul de la poalele Tâmpei va avea transport în comun 100% electric. Dezbaterea lansată pe pagina lui de Facebook menționează mai multe măsuri, ca interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului, citând exemplul orașelor Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris, transport în comun 100% electric sau scoaterea din circuit a vehiculelor vechi.

Brașovul este pe locul I în topul orașelor care iau măsuri împotriva poluării, dar mai avem drum lung până când să putem spune că avem un aer de bună calitate”, spune Allen Coliban, menționând raportul Observatorului de Sănătate.

După cum menționează și raportul, factorul decisiv în determinarea calității aerului este legat de cum se realizează transportul în interiorul orașului. Astfel, mașini multe, diesel și vechi = aer plin de particule în suspensie (PM10, PM2.5) cauzatoare de cancer (prima cauză de îmbolnăvire de cancer, conform Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului)”, mai spune primarul Brașovului.

Coliban dă ca exemplu de cât ne costă slaba calitate a aerului faptul că un bucureștean pierde 3.000 de euro pe an din cauza poluării, potrivit raportului citat.

Primarul Brașovului mai spune și ce recomandări au pentru administrațiile locale cei de la Observatorul Român de Sănătate:

  • Încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice.
  • Stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare.
  • Scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin.
  • Modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează.
  • Interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului.

Coliban menționează că unele dintre măsuri sunt deja luate la Brașov iar altele sunt în pregătire (transport în comun electric 100%, transport pe șine, piste de biciclete, mai multe spații verzi, campanii de informare).