Stiri

Nivelurile crescute de CO2 ar putea afecta plantele și alimentele consumate la nivel global

4
min
17/11/2022

Cercetătorii au observat pentru prima dată acest fenomen în condiții experimentale în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar acum a fost stabilit și în mediul natural.

Plantele au, cu siguranță, o nevoie reală de dioxid de carbon (CO2) pentru a se dezvolta, însă, conform unei analize a biologilor, se pare că și pentru acestea nivelurile crescute de CO2 absorbite pot fi, uneori, prea mari.

Aceasta este concluzia unei noi analize a cercetărilor trecute și actuale, atât din date experimentale, cât și naturale, potrivit Science Alert.

Nivelurile crescute de CO2 ar putea afecta plantele

Biologul molecular Antoine Martin de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică a afirmat că alimentele consumate la nivel global ar putea fi afectate de creșterea CO2.

„Ceea ce este clar este că această compoziție nutritivă a principalelor culturi utilizate la nivel mondial, cum ar fi orezul și grâul, este afectată de creșterea CO2. Acest lucru va avea un impact puternic asupra calității alimentelor și asupra securității alimentare globale”, explică biologul molecular Antoine Martin de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.

În timp ce utilizarea CO2 în fotosinteză alimentează plantele cu zaharurile lor, majoritatea plantelor își folosesc rădăcinile pentru a colecta alți nutrienți – inclusiv azot, fosfor și fier – din sol.

„Există numeroase rapoarte în literatura de specialitate care arată că nivelurile de CO2 preconizate la sfârșitul secolului XXI vor duce la o concentrație mai mică de azot în majoritatea plantelor, afectând, în principal, conținutul de proteine din produsele vegetale”, spune biologul Alain Gojon de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu din Franța.

Cercetătorii au observat pentru prima dată acest fenomen în condiții experimentale în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar acum a fost stabilit și în mediul natural.

Sursa foto: PxHere