Solutii

Brașovul va avea încă 25 de troleibuze electrice

3
min
22/1/2021

În 2020, orașul din Transilvania a achiziționat alte 26 de troleibuze electrice.

Solaris Bus & Coach, producător de vehicule electrice pentru transport public, a câștigat o nouă licitație pentru livrarea a 25 de troleibuze Solaris Trollino 18 pe parcursul următoarelor 12 luni către municipiul Brașov. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 63 milioane lei (aproximativ 13 milioane de euro).

Aceasta este a doua livrare de troleibuze către municipiul Brașov, adăugându-se celor 26 de troleibuze incluse în 2020 în parcul auto al RATBV, operatorul de transport brașovean.

Troleibuzele sunt dotate cu un motor electric cu tracțiune de 240 kW, propulsie Medcom și captatori de curent cu retragere automată în cazul desprinderii de la rețea.Totodată, acestea sunt echipate cu baterii de tracțiune pentru situații de urgență, ce oferă o autonomie de aproximativ 5 km în lipsa contactului cu linia de electricitate.

Fiecare troleibuz comandat are 18 m lungime, 2,55 m lățime și o înălțime de 3,45 m (incluzând captatorii) și poate transporta până la 133 de pasageri, incluzând 41 de persoane așezate. Confortul călătorilor va fi asigurat atât prin sistemul de aer condiționat, precum și prin sistemul audio-video de informare ce va oferi informații despre traseu, orele estimate ale călătoriei, anunțarea stației sau anunțuri diverse.

De asemenea, brașovenii vor beneficia de porturi USB ce le vor permite reîncărcarea dispozitivelor mobile în timpul călătoriei, precum și acces la Wi-Fi. Fiecare vehicul este echipat cu un sistem de taxare cu patru validatoare. În plus, pentru a crește gradul de siguranță a pasagerilor și a șoferilor, troleibuzele sunt echipate cu un sistem de supraveghere video. Mijloacele de transport vor fi dotate și cu un sistem de numărare a pasagerilor cu senzori amplasați la fiecare ușă ce va permite operatorului de transport public să adune date despre numărul de persoane care utilizează anumite rute, cu ajutorul cărora se pot face optimizări ale transportului pe liniile respective.

Potrivit companiei, troleibuzele care vor fi livrate municipiului Brașov vor avea o garanție de cinci ani (sau 350.000 km), timp în care compania va furniza consumabilele necesare pentru mentenanța planificată pentru toată această perioadă. Totodată, manopera lucrărilor de întreținere va fi realizată de personalul RATBV sub supravegherea reprezentantului Solaris.

În prezent, peste 300 de vehicule Solaris sunt folosite în transportul public din opt orașe din România: Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare și Oradea, ponderea vehiculelor electrice fiind de circa 50% din total. 

Foto: ‎Andrei Andras‎ (brasovromania.net)