Stiri

Dereglările climatice ar putea determina modificarea calendarului competiţional mondial de atletism

3
min
20/2/2023

Valurile de căldură pun în pericol sportivii.

Perioadele de caniculă din ce în ce mai numeroase şi mai intense generate de încălzirea climatică ar putea duce la adaptarea calendarului probelor celor mai exigente de la marile competiţii, a afirmat, vineri, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism (World Athletics), Sebastian Coe, citat de AFP.

Valurile de căldură pun în pericol sportivii

„Este o realitate faptul că trăim într-o lume care evoluează foarte repede, că schimbarea climatică perturbă mult activităţile noastre", a declarat Sebastian Coe. "Deci, eu cred că trebuie să reflectăm cum trebuie să arate calendarul şi poate să decuplăm unele din cele mai solicitante probe de anduranţă de la Campionatele Mondiale în lunile de vară", a adăugat acesta.

„Trebuie să privim diferit calendarul în anii ce urmează, pentru că eu nu văd cum vom rezolva într-un viitor apropiat provocările de acest gen", a mai precizat preşedintele instanţei mondiale a atletismului, prezent în Australia la Mondialele de cros.

Jocurile Olimpice de vară şi Campionatele Mondiale de atletism se organizează în mod tradiţional în lunile iulie şi august, luni în care valurile de căldură, în emisfera Nord, sunt susceptibile să pună în pericol sănătatea sportivilor.La JO de la Tokyo, în 2021, pentru a combate temperaturile ridicate şi umezeala din Japonia, organizatorii au ales să mute cele două maratoane la 800 km nord de capitală, dar acest plan nu a dat roade, întrucât insula Hokkaido a fost, de asemenea, afectată de caniculă.

Poți citi și: O poveste de succes: Sistemul garanție-returnare implementat în Finlanda

„Dacă Jocurile de la Paris programate în 2024 ar fi avut loc în vara precedentă sau cea de dinainte, am fi fost exact în aceeaşi situaţie", a conchis Sebastian Coe.

foto: Facebook/World Athletics