Smart City

O poveste de succes: Sistemul garanție-returnare implementat în Finlanda

3
min
24/2/2023

În Finlanda există aproape 5.000 de echipamente care permit returnarea recipientelor.

Sistemul finlandez de returnare a recipientelor pentru băuturi a fost înițiat încă din 1950, iar astăzi aproape fiecare sticlă/doză este reciclată. Populația finlandeză a returnat peste două miliarde de sticle și cutii în 2020, 93% din cantitatea totală achiziționată. Factorii care fac acest lucru posibil includ echipamente automate de returnare a sticlelor, dezvoltate cu zeci de ani în urmă și extinderea sistemului pentru a include sticlele de plastic în anii 2000.

Directiva UE privind materialele plastice de unică folosință a acordat o atenție suplimentară reciclării sticlelor și durabilității. Aprobată de o majoritate covârșitoare a Parlamentului European în 2019, directiva prevede că, până în 2029, 90% din sticlele din plastic pentru băuturi ar trebui reciclate. Deoarece Finlanda a depășit cu ușurință acest reper cu ani în urmă, sistemul său atrage atenția ca o posibilă soluție de benchmarking pentru alte țări, confom This is Finland.

Fabricarea dozelor noi din aluminiu reciclat necesită doar 5% din energia care ar fi utilizată pentru a face cutii de la zero, iar fabricarea de sticlă nouă din sticlă reciclată consumă cu 30% mai puțină energie decât fabricarea sticlei de la zero, conform Palpa.

Photo: Pekka Sakki/Lehtikuva

Cum funcționează sistemul

În prezent, în Finlanda există aproape 5.000 de echipamente care permit returnarea recipientelor. Cele mai multe dintre ele sunt situate în aceleași magazine și chioșcuri care vând băuturi, ceea ce face ca returnarea acestora să fie o parte convenabilă a rutinei oamenilor. Hotelurile, restaurantele, birourile, școlile și organizatorii de evenimente returnează recipientele prin furnizorii lor de băuturi.

De fiecare dată când o persoană cumpără o băutură într-o sticlă sau cutie, plătește un depozit de 15 până la 40 de cenți. Sistemul acoperă băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare și apă îmbuteliată, în cutii de aluminiu, sticle de sticlă și sticle din plastic de tip PET.

În Finlanda, dozele sunt returnate cu o rată medie de 44 bucăți pe secundă, sticlele de plastic cu 17 pe secundă și sticlele de sticlă cu 4 pe secundă. Ratele de returnare în 2020 au totalizat 94% pentru cutiile de aluminiu (din 1,4 miliarde vândute), 92% pentru sticlele de plastic (din 530 milioane) și 87% pentru sticlele din sticlă (din 133 milioane). În medie, fiecare finlandez returnează 373 de articole într-un an: 251 de cutii de aluminiu, 98 de sticle de plastic și 24 de sticle de sticlă.

Palpa

Guvernul a încredințat această funcție sectorului privat. „Palpa, administratorul sistemului, este complet nonprofit și nu primește finanțare guvernamentală”, spune Tommi Vihavainen, directorul Palpa pentru servicii pentru producători, TIC și comunicare. Proprietarii companiei includ producători importanți de băuturi precum Olvi, Sinebrychoff și Hartwall. Alte aproximativ 200 de companii plătesc taxe de membru. Aceste companii și proprietarii Palpa sunt apoi scutiți de plata taxei de ambalare pentru produsele lor de băuturi.

Cifra de afaceri a Palpa se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro, generată din vânzările de materiale, taxele de reciclare și taxele pentru ambalajele nereturnabile. Acești bani sunt folosiți pentru a menține sistemul în funcțiune.