Stiri

Agenţia Europeană de Mediu: „Există îngrijorări cu privire la noi substanţe chimice care apar în sol”

12
min
23/1/2023

„Cercetările privind toxicitatea multora dintre compușii care provoacă îngrijorare sunt în curs de desfăşurare. Aflarea valorilor implicate este o provocare, dar urgentă”, au avertizat autorităţile europene de mediu.

Noi substanţe chimice din sol provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor europene de mediu.

Substanţele nu erau cunoscute în trecut sau nu au fost considerate semnificative pentru mediu, astfel că nu au fost reglementate, potrivit unui raport publicat miercuri de Agenţia Europeană de Mediu (EEA). https://www.eea.europa.eu/publications/soil-monitoring-in-europe

„Cercetările privind toxicitatea multora dintre compușii care provoacă îngrijorare sunt în curs de desfăşurare. Aflarea valorilor implicate este o provocare, dar urgentă, deoarece noii poluanți ating niveluri relevante pentru mediu”, a avertizat EEA.

Reţeaua de cercetare Norman Network enumeră în prezent 860 de substanţe din mediul acvatic care sunt prioritare pe lista de supraveghere a poluanţilor emergenţi întocmită de Uniunea Europeană. Printre substanţele care provoacă noi îngrijorări se numără microplasticele, nanoparticulele, antibioticele şi alte medicamente precum antihelminticele.

Grupa de substanţe care provoacă îngrijorări în mod special

Grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) cauzează îngrijorări în mod special – există peste 4.700 de astfel de substanţe care au o persistenţă şi o toxicitate ridicată în mediu, poluând „în mod evident” solul şi apa subterană în Europa.

Mai poţi citi: Îngropaţi în betoane: Peste jumătate din solul din Europa este „deteriorat ireversibil”

Îngrijorător este şi că, în prezent, evaluarea calităţii solului şi a apelor se bazează în principal pe poluanţi individuali, însă oamenii sunt „în general expuşi la mai mult de un poluant în acelaşi timp”.

Raportul EEA avertizează că solurile din Europa sunt „sub o presiune tot mai ridicată”, punând în pericol producţia de mâncare, purificarea apei şi stocarea carbonului.

„Solul este o resursă finită, neregenerabilă, deoarece regenerarea sa durează mai mult decât o viață umană. Solul este o parte fundamentală a capitalului natural al Europei și contribuie la nevoile umane de bază”, a arătat documentul.

Printre ameninţările care pun solul din Europa sub presiune se numără extinderea infrastructurii urbane prin construcţii , poluarea cauzată de traficul rutier şi industrializarea, astfel că EEA sugerează că implicarea politicienilor la nivel naţional în aceste probleme este esenţială.

Concentrațiile de azot, tipice zonelor unde se cresc animale, sunt dăunătoare

Totodată, concentraţiile de azot din aer şi apă, tipice zonelor în care se cresc intensiv animale, sunt strâns legate de pierderea calităţii solurilor destinate agriculturii, a avertizat raportul. Iar în Europa există multe regiuni în care sunt depăşite limitele critice de azot.

Mai poţi citi: Factorii care pun în pericol accesul la mâncare în Europa, dezvăluiţi într-un raport al Comisiei Europene

Utilizarea excesivă a îngrăşămintelor cu azot poate duce la acidificarea semnificativă a terenurilor agricole, fapt ce reduce prezenţa nutrienţilor de bază şi o creşte pe cea a metalelor toxice. Acest lucru afectează condiţia şi durata de viaţă a copacilor, care sunt esenţiali pentru diminuarea poluării.

Ce tipuri de poluanţi pot fi găsiţi în solurile din Europa

Metalele grele reglementate includ arsenul, cromul, cobaltul, nichelul, cuprul, zincul, cadmiul, plumbul si mercurul. Acestea pot fi toxice pentru oameni şi alte vietăţi, chiar şi în concentraţii scăzute. În cazul cuprului şi zincului, ele sunt paradoxal esenţiale pentru majoritatea culturilor arabile, conform documentului EEA.

Practicile agricole din Uniunea Europeană permit şi folosirea produselor de protecţie a plantelor (PPP). Una din categoriile de PPP, erbicidele, pot fi găsite atât în sol, cât şi în apele subterane şi în apa potabilă şi pot cauza îngrijorări în funcţie de stabilitatea chimică şi mobilitatea lor.

În afară de PPP, o altă serie de poluanți organici se găseşte în sol și în apele subterane, în special în zonele urbane. În agricultură, utilizarea nămolului de epurare (și într-o măsură mai mică a compostului) este considerată o sursă principală de compuși organici, inclusiv PFAS, materiale plastice și antimicrobiene. Unii dintre acești poluanți organici (cum ar fi PFAS) sunt foarte persistenti în mediu și, astfel, se pot bioacumula în lanțul alimentar, a mai subliniat agenţia de mediu.

Sursa foto: Public Domain Pictures/ Junior Libby