Stiri

Extinderea lacurilor mici generează emisii care ar putea afecta Pământul

3
min
23/12/2022

Între 1983 și 2019, suprafața lacurilor la nivel global a crescut cu peste 46.000 de kilometri pătrați.

Extinderea lacurilor mici de pe Pământ a devenit considerabilă în ultimele patru decenii, o evoluție îngrijorătoare, având în vedere cantitatea de gaze cu efect de seră emisă de rezervoarele de apă dulce, potrivit unui nou studiu.

Între 1983 și 2019, suprafața lacurilor la nivel global a crescut cu peste 46.000 de kilometri pătrați, spun cercetătorii. Aceasta este puțin mai mult decât suprafața acoperită de Danemarca, conform Science Alert.

Dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot și alte gaze sunt produse în mod constant de lacuri, din cauza bacteriilor și a ciupercilor care se hrănesc pe fundul apei, consumând plante și animale moarte care au ajuns acolo.

În total, această extindere a lacurilor echivalează cu o creștere anuală a emisiilor de dioxid de carbon de aproximativ 4,8 trilioane de grame – ceea ce, pentru a continua comparațiile între țări, echivalează cu creșterea emisiilor de CO2 înregistrată în Regatul Unit al Marii Britanii în 2012.

„În ultimele decenii au avut loc schimbări majore și rapide în cazul lacurilor, care afectează conturile de gaze cu efect de seră, precum și ecosistemele și accesul la resursele de apă. Printre altele, noua noastră descoperire a extinderii și dinamicii lacurilor ne permite să calculăm mai bine potențialele emisii de carbon”, spune ecologistul Jing Tang de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

Sursa foto: Wikimedia Commons