Solutii

WWF România lucrează la o aplicaţie de mobil care să permită cetățenilor să salveze albinele de efectele pesticidelor

10
min
21/9/2022

Aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori.


WWF - România, Code4Romania şi Design Thinking Society au lansat concursul "Inovează pentru albine", pentru crearea unei aplicaţii de mobil unice în România, în vederea identificării speciilor de plante şi a polenizatorilor acestora.

Concurs pentru programatori și designeri

Potrivit unui comunicat de presă al iniţiatorilor, competiţia se desfăşoară în perioada 20 septembrie - 5 noiembrie 2022, fiind aşteptate echipe mixte de programatori şi designeri/experţi UX din toată ţara cu prototipuri ale unei aplicaţii capabile să identifice specii de plante frecvent întâlnite în ţara noastră, să le asocieze speciile de insecte ce le polenizează, să integreze modalităţi de implicare cetăţenească pentru salvarea insectelor polenizatoare şi o colecţie de reţete originale.

Înscrierea se face în echipe mixte de doi sau maximum trei membri, până la data de 29 septembrie, prin completarea formularului de înscriere, iar mai apoi echipele înscrise au la dispoziţie o perioadă de trei săptămâni pentru a concepe un prototip.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Prototipurile vor fi evaluate de către un juriu format din reprezentanţi ai organizatorilor concursului, alături de parteneri de la Grădina Botanică "D. Brândză" din Bucureşti, Ierburi Uitate, barul botanic şi cafeneaua FIX/Artichoke din Bucureşti, şi agenţia de comunicare Kooperativa.

Premiul va consta într-un buget de 8.000 de euro în care echipa câştigătoare va trebui să dezvolte varianta integrală a aplicaţiei. Participanţii vor avea acces la sesiuni de mentorat asigurate de Code4Romania şi Design Thinking Society, dar şi la webinarii pe teme diverse oferite de către partenerii implicaţi în derularea concursului.

Realizarea aplicaţiei se desfăşoară în cadrul proiectului "BeeActive - Mobilizarea cetăţenilor pentru conservarea albinelor şi a altor insecte polenizatoare din România", derulat de WWF-România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. 

Polenizatorii, afectați masiv de pesticide

Aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puţin parţial, de albine şi de alţi polenizatori. Polenizatorii sunt o componentă vitală a ecosistemelor, inclusiv prin rolul lor în reproducerea plantelor din flora sălbatică.

Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări ştiinţifice şi cauzat de practicile agriculturii industriale, deteriorarea şi pierderea habitatelor şi boli, reprezintă începutul unei crize sistemice pentru sănătatea mediului şi securitatea alimentară nivel global.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

De aceea, de pildă pesticidele neonicotinoide, toxice pentru albine, au fost interzise complet din mediul outdoor de către Comisia Europeană, iar anumite state membre au elaborat strategii naţionale pentru oprirea declinului şi conservarea polenizatorilor, în care implică şi cetăţenii prin diverse acţiuni.

Însă România nu are o asemenea strategie, iar subiectul nu există pe agenda autorităţilor responsabile. Mai mult, România acordă anual derogări de la legislaţia europeană, pentru a permite folosirea pesticidelor neonicotinoide în agricultură", se arată în comunicatul WWF-România.

Ce face BeeActive

Prin intermediul proiectului BeeActive se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei din România, cu implicarea cetăţenilor şi a tuturor factorilor de interes şi de decizie.

În viziunea activiştilor de mediu, strategia naţională şi planul de acţiune concret pentru protejarea polenizatorilor ar trebui să cuprindă şi scheme de finanţare pentru practici agricole benefice pentru polenizatori prin Planul Naţional Strategic pentru implementarea Politicii Agricole Comune a UE pentru 2023-2027. Un astfel de plan se află în elaborare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, fiind administrat de consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO - Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste o sută de ţări.

Sursa foto: WWF Romania