Stiri

Worldsteel prognozează creșterea cererii de oțel

3
min
2/5/2022

Cererea mondială de oțel a crescut cu 2,7% în 2021, comparativ cu o creștere de 0,1% în 2020, când restricțiile legate de pandemie s-au simțit cel mai puternic.

Asociația Mondială a Oțelului (Worldsteel) cu sediul la Bruxelles a lansat studiul „Short Range Outlook” pentru 2022 și 2023, care estimează că cererea de oțel va crește cu 0,4% în acest an, ajungând la 1.840,2 milioane de tone metrice, în timp ce în anul 2023 se va înregistra o creștere suplimentară de 2,2%, ajungând la 1.881,4 milioane de tone metrice. Cu toate acestea, Worldsteel notează că războiul din Ucraina creează un grad ridicat de incertitudine, conform recyclingtoday.

Cererea mondială de oțel a crescut cu 2,7% în 2021, comparativ cu o creștere de 0,1% în 2020, când restricțiile legate de pandemie s-au simțit cel mai puternic.

Máximo Vedoya, președintele Comitetului Economic al Worldsteel, spune: „Această „Perspectivă pe termen scurt” este emisă în umbra tragediei umane și economice care a urmat invaziei ruse a Ucrainei. Cu toții ne dorim un sfârșit cât mai rapid și pașnic al acestui război.”

El spune că redresarea după pandemie în 2021 a fost mai puternică decât se aștepta în multe regiuni, „în ciuda problemelor continue ale lanțului de aprovizionare și a valurilor de COVID”. Vedoya continuă: „Cu toate acestea, o decelerare mai bruscă decât se anticipa în China a dus la o creștere mai scăzută a cererii globale de oțel în 2021. Pentru 2022 și 2023, perspectiva este foarte incertă. Așteptările unei redresări continue și stabile din pandemie a fost zguduită de războiul din Ucraina și de creșterea inflației.”

Worldsteel spune că amploarea impactului războiului din Ucraina va fi variată în funcție de regiune, în funcție de volumul comerțului direct și expunerea financiară față de Rusia și Ucraina. Efectele asupra Ucrainei sunt imediate și devastatoare, spune asociația, în timp ce Rusia vede și consecințe sub formă de sancțiuni. .Worldsteel adaugă că impactul va fi resimțit la nivel global prin creșterea prețurilor la energie și la mărfuri, în special la materiile prime utilizate în producția de oțel, și la întreruperile continue ale lanțului de aprovizionare, care au tulburat piata oțelului la nivel global înainte de război. În plus, volatilitatea pieței financiare și incertitudinea sporită vor submina investițiile.

Acești factori, la care se adaugă și creșterea scăzută în China au redus așteptările de creștere pentru cererea globală de oțel în 2022, spune Worldsteel. Riscurile negative suplimentare iau forma unei creșteri continue a infecțiilor cu virus în unele părți ale lumii, în special în China, și a ratelor dobânzilor în creștere. Înăsprirea așteptată a politicii monetare a SUA va afecta negativ economiile emergente, vulnerabile din punct de vedere financiar.

Perspectivele pentru anul 2023 sunt foarte incerte, potrivit Worldsteel, care presupune în prognoza sa că războiul din Ucraina se va încheia în 2022, dar că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne, în mare parte.

În plus, situația geopolitică din jurul Ucrainei prezintă implicații semnificative pe termen lung pentru industria siderurgică globală, spune Worldsteel, inclusiv posibila reajustare a fluxurilor comerciale globale, schimbări în comerțul cu energie și impactul acestuia asupra tranzițiilor energetice și reconfigurarea continuă a lanțurilor globale de aprovizionare.

Cererea de oțel din China a înregistrat o încetinire majoră în 2021, ca urmare a măsurilor guvernamentale asupra dezvoltatorilor imobiliari, spune Worldsteel. Cererea de oțel în 2022 va rămâne constantă, deoarece guvernul încearcă să stimuleze investițiile în infrastructură și să stabilizeze piața imobiliară. Stimulentele introduse în 2022 vor susține probabil o mică creștere pozitivă a cererii de oțel în 2023, în timp ce potențialul de creștere a măsurilor de stimulare mai substanțiale este posibil dacă economia se confruntă cu mai multe provocări din partea mediului extern.

În economiile avansate, în ciuda valurilor sporadice de infecții cu COVID-19 și a constrângerilor lanțului de aprovizionare care afectează producția, cererea de oțel s-a redresat puternic în 2021, în special în UE și SUA, spune Worldsteel. Cu toate acestea, perspectivele pentru 2022 au slăbit în lumina presiunii inflaționiste, care este întărită și mai mult de evenimentele din jurul Ucrainei. Impactul războiului va fi deosebit de pronunțat în UE din cauza dependenței acesteia de energia rusă și a sosirii refugiaților care fug de conflict. Se estimează că cererea de oțel în lumea dezvoltată va crește cu 1,1% și 2,4% în 2022 și, respectiv, 2023, după ce s-a recuperat cu 16,5% în 2021.

În multe dintre economiile în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, creșterea inflației a determinat un ciclu de înăsprire monetară. După ce a scăzut cu 7,7% în 2020, cererea de oțel din lumea în curs de dezvoltare, excluzând China, a crescut cu 10,7% anul trecut, mai puțin decât a prezis Worldsteel în prognoza sa anterioară. În 2022 și 2023, economiile emergente, cu excepția Chinei, vor continua să se confrunte cu provocări din cauza înrăutățirii mediului extern, a războiului Rusia-Ucraina și a înăspririi monetare din SUA, ceea ce va duce la o creștere scăzută de 0,5% în 2022 și 4,5% în 2023, prognozează asociația.

Activitatea globală de construcții a continuat să se redreseze după blocaje, până la o creștere record de 3,4%, în ciuda contracției din China în 2021. Redresarea a fost determinată de un impuls al infrastructurii ca parte a programelor de redresare din multe țări.