Stiri

Valurile de căldură sunt tot mai lungi și mai intense

4
min
5/7/2020

Aceste schimbări indică foarte clar că încălzirea globală se petrece mult mai rapid decât s-a estimat inițial.

Nature Communications a publicat un studiu, citat de The Guardian, potrivit căruia regiuni însemnate de pe glob au suferit din anii 1950 și până azi importante schimbări în ceea ce privește valurile de căldură. Astfel, în Asia de Vest, Mediterana, regiunea Amazonului și un teritoriu mare din America de Sud, duratele acestor valuri sunt mult mai mari decât acum 70 de ani, iar intensitatea lor este semnificativ mai mare. Sarah Perkins-Kirkpatrick este autorul principal al studiului, susținând că încălzirea globală este principala cauză a acestui fenomen care a devenit îngrijorător. “Se impun măsuri urgente luate de toate guvernele lumii, pentru a preveni efectele crizei climatice până nu va fi prea târziu! Schimbările acestea indică foarte clar că încălzirea globală se petrece mult mai rapid decât s-a estimat inițial”,  a declarat Perkins-Kirkpatrick.

Valurile de căldură sunt de obicei asociate cu incendii puternice, dar chiar și atunci când nu sunt însoțite de acestea, ucid mulți oameni și animale. Unul dintre cele mai mari valuri de căldură de până acum a fost înregistrat în 2009, în estul Australiei, când 373 de oameni au murit din cauza temperaturilor ridicate, iar două săptămâni mai târziu, incendiile din Black Saturday au mai luat 173 de vieți.

În țările cu ieșire la Mediterană, cel mai sever val a fost în vara anului 2003, când se estimează că 70.000 de oameni au murit în întreaga Europă din cauza căldurii excesive, iar daunele la nivelul agriculturii și pădurilor au fost uriașe.