Stiri

Poluarea aerului afectează negativ concentrarea copiilor

2
min
22/4/2024

Băieții sunt mai afectați decât fetele.

Cercetătorii spanioli avertizează că băieții pot fi afectați pe termen lung de fumul din trafic, deoarece creierul lor se maturizează mai lent. Un nou studiu sugerează că poluarea aerului poate slăbi capacitatea de atenție a copiilor.

Expunerea la dioxid de azot (NO2), un poluant provenit în mare parte din traficul rutier, este asociată cu o reducere a capacității de atenție la copiii cu vârste cuprinse între patru și opt ani.

Această problemă este mai pronunțată la băieți, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), scrie euronews.ro.

Cercetătorii spanioli au publicat un studiu în jurnalul ”Environment International”, adăugând dovezi despre impactul negativ al poluării aerului în timpul sarcinii și copilăriei asupra dezvoltării creierului.

Cercetătorii au utilizat date de la peste 1.700 de femei și copiii lor, din patru regiuni spaniole, pentru a estima expunerea zilnică la NO2 în timpul sarcinii și în primii șase ani ai copilăriei, în funcție de adresa de domiciliu a fiecărei familii.

Aceștia au evaluat și funcția atențională (capacitatea de a alege la ce să acorde atenție și la ce să ignore) la copiii cu vârste cuprinse între 4-6 ani și 6-8 ani, precum și memoria de lucru (capacitatea de a păstra temporar informații) la copiii de 6-8 ani, folosind teste computerizate.

Studiul a descoperit că copiii expuși la niveluri mai mari de NO2 au tendința de a avea o funcție atențională mai slabă la vârsta de 4-6 ani, fiind cei mai sensibili la poluant la vârsta de 2 ani.

Legătura dintre poluarea aerului și durata atenției a persistat pentru băieții cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani.

Motivul pentru care băieții sunt mai afectați de poluarea aerului decât fetele la vârste de 6-8 ani?

Funcția atențională este esențială pentru dezvoltarea funcțiilor executive ale creierului, care controlează acțiunile, gândurile și emoțiile pentru a atinge obiectivele. Această funcție include capacitatea de a se concentra, de a-și menține atenția asupra unei sarcini, de a gestiona distragerile și de a prioritiza informațiile.

„Cortexul prefrontal, o parte a creierului responsabilă de funcțiile executive, se dezvoltă lent și încă se maturizează în timpul sarcinii și al copilăriei”, spune Anne-Claire Binter, ultimul autor al studiului și cercetător postdoctoral la ISGlobal.

Acest lucru îl face vulnerabil la expunerea la poluarea aerului, care a fost asociată în studiile pe animale cu inflamația, stresul oxidativ și metabolismul energetic afectat din creier.

„La băieți, asocierea dintre expunerea la NO2 și funcția atențională poate dura mai mult, deoarece creierul lor se maturizează mai lent, ceea ce i-ar putea face mai vulnerabili”, explică Binter.

Sursa foto: www.psychiatrictimes.com