Stiri

Greenpeace cere UE interzicerea avioanelor private înainte de reuniunea de la Davos

5
min
17/1/2023

Comisia UE ar trebui să deschidă calea pentru o astfel de reglementare în revizuirea actuală a Regulamentului de trafic aerian.

Greenpeace a cerut interzicerea avioanelor private cu emisii de carbon cu puţin timp înainte de Forumul Economic Mondial anual de la Davos, unde se reuneşte elita politică şi de afaceri a lumii, relatează dpa.

Comisia UE ar trebui să deschidă calea pentru o astfel de reglementare în revizuirea actuală a Regulamentului de trafic aerian, a indicat organizaţia de mediu vineri, într-un nou apel.

Numărul zborurilor pe distanţe scurte cu avioane private este de aşteptat să crească brusc din nou în perioada premergătoare Forumului Economic Mondial care va avea loc în staţiunea montană elveţiană, săptămâna viitoare.

Potrivit unui studiu al firmei de consultanţă CE Delft comandat de Greenpeace, 1.040 de avioane private au aterizat sau au decolat din cele şapte aeroporturi situate în apropiere de Davos în cursul reuniunii de anul trecut.

„Bogaţii şi puternicii se îndreaptă spre Davos”

În schimb, numărul mediu de zboruri este de obicei de 540. Aproximativ unul din două ar putea fi deci atribuit reuniunii.

„Bogaţii şi puternicii se îndreaptă spre Davos pentru a discuta despre climă şi inegalitate. În acest proces, ei folosesc cele mai mai dăunătoare mijloace de transport pentru mediu: avionul privat", a spus Klara Maria Schenk de la Greenpeace.

O mare parte din zborurile înregistrate au fost, de asemenea, foarte scurte, mai mult de jumătate parcurgând mai puţin de 750 de kilometri.

Poți citi și: Lacurile de acumulare ale lumii ar putea pierde un sfert din capacitatea de stocare până în 2050

Forumul Economic Mondial susţine că promovează o politică internaţională în domeniul schimbărilor climatice. Nu numai că există numeroase evenimente pe această temă, dar conferinţa anuală ar trebui să fie, de asemenea, neutră din punct de vedere climatic.

Prin urmare, forumul le recomandă în mod expres participanţilor săi să se deplaseze cu trenul şi să evite zborurile pe distanţe scurte.

Sursa foto: PxHere