Stiri

Activiști pentru climă din Italia, supravegheați pe baza unor măsuri din legislația anti-mafia

7
min
28/12/2022

La jumătatea lunii decembrie, membrii unui mic grup de protestatari au blocat traficul pe un pod care face legătura între laguna oraşului Veneţia şi continent.

Un activist pentru climă din Italia, în vârstă de 20 de ani, care a participat la două proteste în timpul cărora a aruncat cu vopsea la intrarea în clădirea operei La Scala din Milano şi s-a lipit de tabloul "Primavera" de Botticelli expus la Galeria Uffizi ar putea fi plasat sub supraveghere specială, a anunţat marţi grupul din care face parte, Ultima Generazione (Last Generation), transmite ANSA.

Activiștii denunță „represiunea”

Simone Ficicchia, din Voghera, în apropiere de Veneţia, a fost chemat la o audiere la Milano de către procurorii din provincia Pavia, în vederea unei eventuale decizii de aplicare a măsurilor prevăzute de un cod anti-mafia din 2011 pentru prevenirea comiterii unor noi infracţiuni de către persoane considerate periculoase, a precizat mişcarea Ultima Generazione.

Ficicchia a declarat că acesta ar fi primul caz de "o asemenea utilizare politică a unei măsuri anti-mafie", adăugând că acest lucru demonstrează "o înăsprire a represiunii în acest sector".

La jumătatea lunii decembrie, membrii unui mic grup de protestatari au blocat traficul pe un pod care face legătura între laguna oraşului Veneţia şi continent.

Mişcarea Ultima Generazione a publicat fotografii şi înregistrări video ce îi arată pe şase dintre membrii săi în timp ce luau parte la acest protest înainte să fie preluaţi de Poliţia italiană.

"Veneţia este un caz exemplar pentru a reflecta o situaţie de mare risc cauzată de efectele colapsului eco-climatului din Italia", au declarat membrii mişcării într-un comunicat.

Cu o săptămână înainte, activişti din acelaşi grup au vandalizat cu vopsea faţada Operei Scala din Milano şi au blocat accesul în tunelul Mont Blanc într-o acţiune desfăşurată în colaborare cu activişti pentru climă din Franţa.

Recent, militanţi ecologişti ai aceluiaşi grup au aruncat cu supă peste o lucrare a lui Van Gogh expusă la Roma, au stropit cu un lichid negru un tablou al pictorului Gustav Klimt la Viena şi au aruncat cu făină peste o maşină sport pictată de artistul american Andy Warhol, expusă la Milano.

Sursa foto: Twitter / Letzte Generation