Stiri

Vot favorabil pentru Legea Compostului

4
min
23/7/2020

Deputații din Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic au votat astăzi Proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile.

Organizația Zero Waste România a atras atenția, în luna iunie, așa cum am scris și noi, că deputații din Comisia de Mediu aveau să voteze legea compostului, având la bază Proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, PL-x 41/2020. Însă, în forma propusă la acea dată, ar fi fost o „lege a pseudocompostului – compus periculos pentru animale și om, potrivit, cel mult, pentru acoperirea gropilor de gunoi, nici într-un caz ca fertilizator pentru sol, pentru că este toxic”. Astfel, ONG-ul a făcut un apel la mobilizare și le-a cerut membrilor comunității să trimită scrisori către deputați în care să solicite colectarea separată a biodeșeurilor pentru obținerea unui compost curat, potrivit pentru utilizare în agricultură.

Potrivit experților din cadrul organizației, unele amendamente din legea inițială facilitau obținerea unui compus periculos pentru animale și om (inclusiv prin acceptarea, ca biodeșeuri, a cenușii sau a zgurii). Pe lista deșeurilor acceptate pentru compost, deși sunt periculoase, se numărau uleiurile uzate, grăsimile vegetale și animale, deșeurile rezultate din prepararea şi prelucrarea cărnii, a peștelui şi a altor alimentede origine animală, inclusiv conținutul intestinal, resturi de la prelucrarea pieilor, nămoluri de la epurarea apelor uzate orășenești, deșeuri care provin de la FFDU a produselor farmaceutice (încărcate în materii plastice, aluminiu etc), materiale plastice.

Amendamentele propuse servesc intereselor operatorilor economici care au ca responsabilitate gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea proprie și nicidecum mediului și populației”, explicau cei de la Zero Waste România. „Colectarea separată a biodeșeurilor ar duce la atingerea obiectivului de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din totalul deșeurilor municipale generate. În prezent, România reciclează doar 14%, ceea ce înseamnă că la finele anului ne paște încă un infringement. În contextul în care biodeșeurile reprezintă circa 50% din totalul deșeurilor municipale generate, o colectare separată corectă a acestora ar rezolva problema și ar duce la evitarea unor amenzi de circa 200.000 de euro pe zi tot din buzunarul nostru”, a mai transmis organizația.

În urma e-mail-urilor primite de la comunitatea Zero Waste România, deputații au votat Proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile fără aceste amendamente.