Stiri

Tánczos Barna: Salut iniţiativa Biroului ONU de a trata traficul ilegal de deşeuri ca o chestiune de criminalitate

8
min
3/10/2022

Transporturile care nu sunt înregistrate cu 24 de ore înainte de a ajunge la graniţă sunt trimise dîn ţara care a expediat deşeurile.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, afirmă, în cadrul unui workshop găzduit de România privind combaterea traficului de deşeuri, că România are ”o problemă reală” în acest sens, fapt pentru care a implementat un proiect-pilot care prevede, pe lângă reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei prin care acestea pot intra în ţară, şi un sistem privind trasabilitatea deşeurilor, în aşa fel încât să se evite depozitarea acestora şi să se ajungă la reintroducerea lor în economia circulară, prin reciclare.

”Vreau să salut iniţiativa Biroului ONU pentru droguri şi criminalitate de a organiza în ţara noastră această întâlnire şi de a trata traficul ilegal de deşeuri ca o chestiune de criminalitate organizată. În România avem o problemă reală cu traficul de deşeuri, la fel ca celelalte state din regiune. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Acest trafic ilegal ne afectează pe toţi. Societatea românească a reacţionat imediat, autorităţile din România au reacţionat imediat şi am luat măsuri pentru a preveni acest trafic ilegal de deşeuri. În primul rând, am limitat la 19 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru deşeurile care intră în România. În aceste puncte de trecere a frontierei se verifică fiecare transport anunţat prin sistemul informatic prin comisarii Gărzii de Mediu şi niciun transport neanunţat nu poate intra în România. 

De la 1 iulie a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a deşeurilor - SIATD extins pentru traficul de deşeuri transfrontalier. Este, probabil, unul dintre primele astfel de sisteme din Europa, este un proiect-pilot la nivel UE şi cred că poate ajuta în continuare l dezvoltarea unui sistem unic la nivel european de trasabilitate a deşeurilor. 

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Trasabilitatea este obligatorie de la graniţă până la locul de procesare, de reciclare, este un alt element foarte important” a afirmat Tánczos Barna, marţi, la Workshop-ul regional pentru Europa de Sud-Est dedicat combaterii traficului de deşeuri. 

Transporturile neanunțate, returnate

Acesta a explicat că fiecare transport de deşeuri, indiferent de modul în care intră în ţară – rutier, feroviar, maritim -  este verificat până la locul de destinaţie, unde se corelează cantitatea de deşeuri transportată cu capacitatea de procesare a unităţii de reciclare, în acest fel autorităţile dorind să prevină depozitarea deşeurilor. 

Transporturile care nu sunt în prealabil înregistrate, cu 24 de ore înainte de a ajunge la graniţa României, sunt trimise de la frontieră în ţara care a expediat deşeurile.

Sursa foto: Politia de frontieră