Stiri

VIDEO. Un lac de gunoaie blochează o hidrocentrală din Serbia

5
min
8/1/2021

Aproape 20.000 de metri cubi de deșeuri s-au strâns în Lacul de acumulare Potpecko din Serbia și amenință să înfunde hidrocentrala barajului.

Cât vezi cu ochii, Lacul de acumulare Potpecko din Serbia este o întindere mai mult de gunoaie decât de apă, care se lovesc de barajul care îl traversează. Adunat de-a lungul a câteva decenii, acest ocean de deșeuri acoperă aproximativ 20.000 de metri cubi, majoritatea din depozitele de deșeuri din amonte de-a lungul râului Lim.

Acum, această cantitate de deșeuri riscă să înfunde hidrocentrala barajului, spune activista Sinisa Lakovic, iar autoritățile sârbe au dispus o curățare imediată. „Aceasta nu este o problemă recentă, ci mai degrabă o problemă de câteva decenii, cauzată de depozitele de deșeuri ilegale”, a declarat pentru Reuters Sinisa, care locuiește în orașul din apropiere Priboj. „Acesta este un dezastru ecologic”, a adăugat rezidentul local Marko Karadzic.

Ministrul mediului din țară, Irena Vujovic, a declarat că va demara o curățare a lacului la sfârșitul acestei săptămâni. Însă autoritățile din Muntenegru, unde se află unele depozite de deșeuri, au fost invitate să participe și să „elaboreze o soluție pe termen lung”, a declarat ea pentru radiodifuzorul național RTS.

Serbia și alte țări balcanice, care încă se recuperează după războaiele și turbulențele economice din anii 1990, nu au făcut prea multe pentru a aborda problemele de mediu, în parte din cauza lipsei de fonduri. Aceste standarde vor trebui să crească dacă regiunea speră să realizeze ambiții de aderare la Uniunea Europeană, necesitând investiții în miliarde de euro doar în Serbia, estimează autoritățile de la Bruxelles și Belgrad.

Un astfel de peisaj dezolant a fost văzut zilele trecute și în România, doar că la o scară mult mai mică. Mii de PET-uri, resturi de gunoi menajer, bucăți de materiale de construcții și lemne plutesc pe apă sau au ajuns pe faleza din Orșova. Din cauza ploilor abundente, în ultimele zile au fost foarte multe viituri, care au adus mizeria în râul Cerna, de unde a ajuns la Orșova. De vină ar fi, conform Gărzii de Mediu, turiștii care vin pe Valea Cernei, dar și locuitorii din zonă, care nu respectă legile sanitare și aruncă gunoiul la întâmplare.

Credit foto: Reuters; CBC; Fox5