Stiri

Golful Orșova a devenit o mare groapă de gunoi

3
min
8/1/2021

Peisajul este dezolant. Mii de PET-uri, resturi de gunoi menajer, bucăți de materiale de construcții și lemne plutesc pe apă sau au ajuns pe faleza din Orșova.

Din cauza ploilor abundente, în ultimele zile au fost foarte multe viituri, care au adus mizeria în râul Cerna, de unde a ajuns la Orșova. De vină ar fi, conform Gărzii de Mediu, turiștii care vin pe Valea Cernei, dar și locuitorii din zonă, care nu respectă legile sanitare și aruncă gunoiul la întâmplare.

Autoritățile locale au dispus măsuri de curățare a falezei și a apei, însă acestea se dovedesc a fi insufieciente. "Noi spunem de ficare dată ca Orşova să devină oraş turistic. Am făcut o investiţie cu fonduri UE să amenajăm golful Cerna. Această poluare este în fiecare an. Până nu se va face barajul la Comarnic sau mai sus, să nu mai vină aceste lucruri, trebuie alocate fonduri de la Guvernul României'', a spus Constantin Negulescu, viceprimarul Orşovei. Garda de Mediu a emis doar două avertismente, către Primăria Orșova și ABA Banat. Cătălin Tutilescu, şeful Gărzii de Mediu Mehedinţi a declarat pentru Digi 24: "Judeţul Mehedinţi a fost lovit în ultimele zile de ploi abundente. Ne confruntăm cu această problemă de pe versanţi şi din judeţul Caraş vin foarte multe gunoaie care rămân în zona Orşova.''

Autoritățile de la Orșova au dat asigurări că vor rezolva problema gunoaielor de pe faleză, însă situația este departe de a fi rezolvată. Cât timp cauza poluării este proasta creștere a celor ce aruncă gunoaie în mijlocul naturii, acest fenomen se va repeta, cu siguranță.

Imagini: România Ecologică