Stiri

UE va introduce ținte de reciclare pentru producătorii de baterii

3
min
16/12/2020

Producătorii de baterii pentru mașinile electrice vor trebui să se conformeze noilor reglementări.

Uniunea Europeană va introduce ținte obligatorii de reciclare pentru producătorii de baterii – inclusiv pentru mașini electrice -, din 2030. Măsura este menită să ajute Uniunea să răspundă la cererea de materiale, fără să submineze însă scopurile ambițioase.

Virginijus Sinkevicius, comisarul UE pentru Mediu, Oceane și Pescuit, a declarat pentru Financial Times că noile reglementări vor viza materialele periculoase și vor propune „ambițioase, dar realiste” ținte de reciclare pentru materialele folosite în baterii pentru a ajuta la crearea unui „lanț valoric al bateriilor durabile”.

Creșterea exponențială la nivel mondial pentru baterii va duce la o creștere echivalentă de cerere pentru materii prime – în special cobalt, nichel și mangan. Trebuie să tindem către producție și consum sustenabile și să reducem amprenta de carbon a bateriilor”, a mai spus Sinkevicius.

Producătorii europeni de mașini electrice, precum și cei din afara UE – dar care vor să vândă baterii pe această piață – trebuie să supună acestor noi și dure reglementări, a subliniat comisarul UE. Acesta a adăugat că Europa va deveni, în următorii 10 ani, a doua cea mai mare piață de mașini electrice.

Potrivit noilor reglementări, producătorii de vehicule electrice vor trebui să dezvăluie conținutul reciclat din baterii, în încercarea de a atinge țintele care vor fi stabilite pentru 2030 și 2035.

Acesta este un pas fundamental în a închide cercul privind materialele valoroase din baterii. Vom stabili ținte ambițioase, dar realiste, pentru colectare, reciclare și recuperare a materialelor din bateriile utilizate”, a mai precizat acesta.

Comisia estimează că litiul, una dintre componentele de bază din baterii, are o eficiență de reciclare de numai 50%. Sinkeviciusa precizat că, în loc să încurajeze săparea după materii prime precum litiu, UE vrea să răspundă cererii în creștere de baterii creând o piață secundară pentru materiale reciclate.

Comisia Europeană va propune joi o actualizare a directivei privind bateriile, pentru prima dată după mai bine de 10 ani.