Stiri

România va avea 60 de stații noi de monitorizare a aerului

5
min
14/7/2020

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) va fi extinsă cu 60 de stații noi, după o investiție de 3,17 milioane de euro.

Rețeaua, care are în acest moment 148 de stații la nivel național, va fi extinsă cu 40%, a anunțat Ministrul Mediului, Costel Alexe. Potrivit ministrului Mediului, în această perioadă va fi lansată şi licitația pentru dezvoltarea unei rețele formate din 50 de senzori de măsurare a calității aerului.

Suntem prima autoritate de mediu din Europa care va avea o rețea proprie de senzori în administrarea sa. Vrem să facem acest lucru pentru că observăm și la nivel național, și la nivelul orașelor mari din țara noastră, că se dezvoltă aceste rețele independente de senzori. Vrem să facem acest lucru tocmai pentru a veni în sprijinul lor, astfel încât şi ei să-şi calibreze rețelele în funcție de stațiile noastre de măsurare a calității aerului, singurele acreditate şi omologate de Comisia Europeană şi care furnizează date către Comisia Europeană în baza cărora se fac statisticile la nivel național", a spus oficialul, potrivit Agerpres.

Stațiile care vor completa Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului vor fi de două tipuri: 30 de stații analizoare care măsoară strict PM10 şi PM 2,5 şi care oferă informații despre concentrații în timp real pentru fiecare oră în parte şi 30 de stații care vor fi prelevatoare. "Acestea sunt echipamentele care măsoară toți poluanții timp de 24 de ore, continuu, pentru a stabili o medie a zilei. Așa obținem numărul de zile cu depășiri pe an la diferiți poluanți, date pe care le raportăm şi către Comisia Europeană", a subliniat Costel Alexe.

Potrivit demnitarului, 65% dintre noile stații vor fi amplasate în București.

E normal să fie așa dacă ne gândim că astăzi avem o condamnare la Curtea Europeană de Justiție cu depășirile pe PM10. Avem procedură de infringement şi pe Nox tot la nivelul Capitalei, plus alte patru centre urbane din ţară. Cele mai multe sesizări le avem din partea bucureștenilor atunci când vorbim de calitatea aerului. În prezent, aerul din Capitală este măsurat cu opt staţii care înregistrează valorile poluanților timp de 24 de ore, continuu, pentru stabili o medie a zilei”, a spus ministrul de resort. Rețeaua de monitorizare a calității aerului din București va fi extinsă cu 27 de stații noi, dintre care 12 staţii vor fi de trafic şi vor fi amplasate în Piaţa Victoriei, Pasajul Muncii, Iuliu Maniu, Aviatorilor, Giurgiului, Piața Sudului, Colentina, Dristor, Mihai Bravu, Unirii, Piaţa Romană, Barbu Văcărescu şi 13 Septembrie, iar alte 12 stații vor fi de fond urban, ar urma să monitorizeze în fiecare oră poluarea aerului din alte surse şi vor fi montate în Bucureştii Noi, Străulești, Chiajna-Rudeni, Corbeanca, Giuleşti, Pipera, Văcăreşti, Unirii - zona Mitropoliei, Primăverii, Colentina, zona stadionului Lia Manoliu şi zona de la Monitorul Oficial.

Restul de trei stații noi vor monitoriza aerul 24 de ore continuu şi vor stabili media zilei. Acestea vor fi amplasate în Bragadiru, Chiajna şi Pajura”, a menționat șeful de la Mediu.

În prezent, în București, există opt puncte de măsurare a calităţii aerului amplasate în zonele: Cercul Militar Național, Lacul Morii, Titan, Balotești, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei şi Berceni.