Stiri

Fermele românești se îngroapă în cauciucuri uzate

7
min
22/9/2022

Agricultorii spun că rămân cu adevărate stocuri de cauciucuri uzate, neavând unde le da spre reciclare.

Fermierii români se confruntă cu o realitate cruntă: nimeni nu mai vrea să preia anvelopele uzate, iar pentru repararea unei anvelope de tractor se așteaptă zile bune. Asta dacă ai noroc să găseșt o firmă care mai preia astfel de cazuri, scrie Agrointel.

Agricultorii spun că rămân cu pneurile uzate în ferme, unde strâng munți de astfel de anvelope, pentru că nu mai există fabrici de reciclare a cauciucurilor provenite de la utilajele agricole.

Pe de altă parte, în centrele de reparații lipsește forța de muncă, astfel că patronii așteaptă angajați din străinătate pentru a-și desfășura activitatea.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

”Cauciucurile pe față ale unui tractor s-au fisurat. Le-am dat la o societate cu care colaborez, care la rândul ei le-a dat către o altă firmă care face reparații de cauciucuri și a trebuit să așteptăm mai mult timp deoarece respectiva societate nu are muncitori. A trebuit să așteptăm să aducă lucrători asiatici. În final au reușit să-mi repare amândouă pneurile, au venit și le-au montat fără niciun fel de probleme, totul este acum foarte bine”, a mărturisit fermierul ilfovean Daniel Radu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor.

Cauciucurile tractoarelor, prea mari pentru a fi tocate

Agricultorii spun că rămân cu adevărate stocuri de cauciucuri uzate, neavând unde le da spre reciclare, după cum a declarat și fermierul Radu Daniel.

”Problema este alta, că nimeni nu mai recuperează cauciucurile agricole. Când cumpărăm pneuri agricole noi plătim o taxă pe eco-valoare, un procent din valoarea cauciucului.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Atunci când cumpăram cauciucuri noi, societatea care ne vindea cauciucurile noi, le lua pe cele vechi și le dădea la o altă societate care le toca și am înțeles că erau folosite în amestec cu bitumul pentru asfaltări. În momentul de față cauciucurile agricole nu se mai recuperează și atunci fermierii rămân cu pneurile agricole pe stoc. 

Noi o să facem stive de pneuri agricole pentru că nu putem nici să le dăm foc, asta înseamnă să poluăm. Asta este problema pe care am întâmpinat-o, am întrebat ce facem cu cauciucurile uzate și mi-au explicat băieții că nu le mai pot ridica deoarece sunt prea mari și nu pot încăpea în mașinăria care le toacă, așa că acceptă doar cauciucurile de la autovehicule”, a menționat agricultorul ilfovean.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Santeri Viinamäki