Stiri

Un traseu tematic, dedicat biodiversităţii, va fi amenajat pe Pajiştea Petricani. Va exista şi un loc pentru întâlniri comunitare

4
min
8/2/2023

Ultima pajiște (aproape) sălbatică din București.

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti urmează să amenajeze în această primăvară un traseu tematic dedicat bio-diversităţii pe Pajiştea Petricani, un teren cu o suprafaţă de aproximativ 15 hectare aflat pe malul lacului din dreptul sediului Romsilva, în apropierea Şoselei Petricani.

În zonă vor mai fi amenajate: un loc pentru întâlniri comunitare (unde vor fi organizate inclusiv discuţii cu specialişti), precum şi hoteluri pentru insecte sau căsuţe pentru păsărele. Terenul e în proprietatea Municipalităţii, fiind administrat de către ADP Sector 2.

Pajiște sălbatică în București

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a precizat că zona va fi curăţată de deşeuri, iar intervenţia în vederea amenajării va fi minimă.

Preşedintele Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Florin Stoican, a declarat că amenajarea traseului tematic este finanţată prin Platforma de mediu pentru Bucureşti, program iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti.

„Acolo e o pajişte foarte frumoasă, una dintre cele mai sălbatice pajişti rămase în tot Bucureştiul şi e mărginită pe de o parte de un lac, pe de altă parte de pădure. O să amenajăm un traseu tematic prin care vizitatorii să descopere biodiversitatea zonei. Vor fi nişte puncte de informare amplasate din loc în loc, în care vor afla oamenii despre păsările de apă, despre păsările de pădure, despre fluturi şi insecte, despre flori, despre biodiversitate şi multe altele. (...) Sunt două categorii de specii de păsări acolo.

Pe de o parte sunt speciile de apă, pentru că e pe malul lacului şi de fiecare dată când am fost acolo am văzut lişiţe, găinuşe, pescăruşi, raţe, stârc, lebede şi diferite specii de apă. Pe de altă parte, pentru că pe partea cealaltă e mărginită de un rest de pădure - a fost o pepinieră acolo, acum 100 şi ceva de ani şi au rămas nişte pini, stejari şi mesteceni frumoşi - sunt specii cântătoare, specii forestiere", a precizat Stoican.

El a menţionat că asociaţia îşi doreşte să propună autorităţilor înfiinţarea de arii naturale urbane în Bucureşti, după modelul Parcului Văcăreşti. Astfel, au fost identificate 20 de potenţiale zone, iar cinci dintre acestea vor fi propuse în vederea înfiinţării de arii naturale urbane, în baza unei documentări prealabile.


Se așteaptă definirea ariei naturale urbane


„Avem o listă mai lungă de vreo 20 (de zone, n.r.), din care vom alege la un moment dat cinci, către care să ne focusăm. Noi, în proiectul de realizare a reţelei de arii naturale urbane, am făcut o evaluare şi am identificat vreo 20 de potenţiale zone. Cele mai multe sunt înşirate pe Colentina, adică salba de lacuri de pe Colentina, de la intrarea ei în oraş, dinspre Mogoşoaia, Străuleşti şi până la ieşire, în partea cealaltă. (...)

Legea e în dezbatere la Parlament, dar între timp Ministerul Mediului a preluat numele de arie naturală urbană şi l-a introdus într-o propunere de ordonanţă de urgenţă în care vor include şi această categorie", a spus Florin Stoican.


Poți citi și: Proiectul hidrocentralei de la Câineni, început înainte de 1989, va fi definitivat cu 100 de milioane de euro prin PNRR


Sintagma de "arie naturală urbană" urmează să fie reglementată fie printr-un proiect de lege, aflat în prezent în dezbatere parlamentară, fie printr-o ordonanţă de urgenţă.


foto: Facebook/Parcul Natural Văcărești