Stiri

Timiş: Investiţie de 20 de milioane de euro, cu zeci de foraje care vor folosi apa geotermală

7
min
11/11/2022

Practic, vor exista 90 de foraje prin care vor extrage apa din sol şi ulterior o vor reintroduce la mare adâncime.

Cei mai mari consumatori de energie din vestul ţării îşi regândesc fabricile şi caută soluţii inovatoare de economisire, apelând la specialiştii Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) pentru implementarea unor proiecte de eficientizare energetică.

Zeci de foraje care vor folosi apa geotermală

Rectorul UPT, Florin Drăgan, a anunţat, joi, că o companie din judeţ va face o investiţie de 20 de milioane de euro în clădire şi alte 40 de milioane euro în utilaje, creând o reţea de 90 de foraje care vor utiliza apa geotermală ca sursă de energie.

"Din fericire, companiile nu au renunţat la investiţii. Dimpotrivă, au reevaluat unele soluţii tehnice, astfel încât noile fabrici au soluţii de a produce energie electrică sau încearcă să folosească o resursă mult prea puţin folosită: încălzirea cu apă geotermală. De exemplu, o companie îşi extinde producţia în Timiş şi construieşte o nouă fabrică ce va avea un sistem de încălzire cu apă geotermală.

Practic, vor exista 90 de foraje prin care vor extrage apa din sol şi ulterior o vor reintroduce la mare adâncime. De asemenea, pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi din acoperişul clădirii vor fi montate panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică.

Vorbim de o investiţie de 20 de milioane de euro în clădire şi alte 40 de milioane euro în utilaje, ce va crea 500 de noi locuri de muncă în următoarele 18 luni", a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, într-un comunicat remis Agerpres.

Instabilitatea din domeniul energiei a dus la o regândire a investiţiilor

Rectorul UPT arată că instabilitatea din domeniul energiei a dus la o regândire a investiţiilor din vestul ţării, iar companiile automotive, care sunt mari consumatoare de energie electrică şi gaze, construiesc noile fabrici cu sisteme de încălzire geotermală sau cu panouri fotovoltaice. La fabricile deja existente, acolo unde nu se mai poate face nimic din punct de vedere al construcţiei, companiile au apelat la specialişti ai Universităţii Politehnica Timişoara pentru proiecte legate de cogenerarea de energie.

De asemenea, sunt firme care sunt într-un amplu proces de reabilitare a fabricilor. O altă companie din domeniul automotive a început încă din 2018 să eficientizeze energetic clădirile unde lucrează câteva sute de angajaţi.

Hala de producţie a fost izolată cu materiale de înaltă calitate pentru a nu face risipă de energie, iar în interior au fost luate măsuri pentru a diminua consumul de electricitate. O altă companie din domeniul IT&C reutiliza deja de câţiva ani căldura din data center pentru încălzirea birourilor clădirii.

Rectorul Florin Drăgan susţine că nu doar companiile din zona de vest a ţării apelează la specialiştii UPT pentru a găsi soluţii pentru eficientizare energetică, ci şi administraţiile locale.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele opt luni ale acestui an România a consumat cu 5% mai puţină energie electrică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea provine şi din cauza faptului că mulţi consumatori industriali şi-au redus capacitatea de producţie din cauza creşterilor de preţuri.

Sursa foto: PxHere