Stiri

Brăila: 1.200 de voluntari din patru ţări, instruiţi să monitorizeze poluarea apelor ce se varsă în Marea Neagră

5
min
25/11/2022

Proiectul a fost realizat de un consorţiu format din şase parteneri din medii profesionale diferite, inclusiv unii cu experienţă în ceea ce priveşte Programul Bazinul Mării Negre.

1.200 de voluntari din patru ţări, respectiv România, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova, au fost instruiţi, timp de doi ani, să monitorizeze problemele legate de poluarea apelor care se varsă în Marea Neagră, în cadrul unei proiect cu fonduri europene în valoare de 870.000 euro, care a ajuns la final.

Intitulat "Înfiinţarea unei reţele de învăţare pentru consolidarea efortului de control şi monitorizare în comun a mediului în bazinul Mării Negre - LeNetEco2", proiectul a fost realizat de un consorţiu format din şase parteneri din medii profesionale diferite, inclusiv unii cu experienţă în ceea ce priveşte Programul Bazinul Mării Negre.

Voluntari din patru ţări, instruiţi să monitorizeze poluarea apelor

Partenerii proiectului sunt: din România - Universitatea "Danubius" din Galaţi (partener lider) şi Asociaţia de Cooperare Transfrontieră "Euroregiunea Dunărea de Jos" Galaţi; din Bulgaria - Universitatea "Prof. Dr. Asen Zlatarov" din Burgas; din Republica Moldova - Centrul de Consiliere Ecologică din Cahul; din Ucraina - Agenţia de Dezvoltare Durabilă şi Integrarea Europeană "Euroregiunea Dunărea de Jos" din Izmail şi Universitatea Naţională Politehnică din Odesa.

Obiectivul general al proiectului LeNetEco2 l-a constituit "crearea unui efort comun de consolidare şi implicarea societăţii din ţările din bazinul Mării Negre prin controlul mediului şi monitorizarea îmbunătăţirii stării deltelor formate de fluviile şi râurile din această regiune, având în vedere faptul că graniţele naţionale reprezintă un obstacol substanţial pentru schimbul de informaţii şi cunoştinţe, care sunt necesare pentru controlul şi monitorizarea mediului în comun în ţările din bazinul Mării Negre".

Managerul de proiect din partea partenerului lider Universitatea "Danubius", fostul viceprimar de Brăila Lucian Ţilea, a explicat că voluntarii au fost învăţaţi să folosească o platformă, pe care să încarce informaţii legate de poluarea apelor care se varsă în Marea Neagră, datele cu locaţiile poluate urmând să fie transmise, sub forma unei sesizări oficiale, instituţiilor abilitate să constate poluarea şi să ia măsuri.

Sursa foto: Apele Române