Stiri

Tăul Mare de la Roșia Montană a scăzut cu un metru, pericolul de deversare a fost diminuat

9
min
4/10/2022

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.

Nivelul apei din acumularea Tăul Mare a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass, dar pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, organizată duminică, după ce s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune zona centrală a barajului de acumulare amintit.

Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă

"În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa un metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale AN "Apele Române", intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervenţiilor.

De asemenea, pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite în bazinul hidrografic Roşia Montană, debitele vor fi relativ staţionare", a subliniat Tanczos.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Ministrul Mediului a convocat, duminică dimineaţa, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a situaţiei creată de apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm şi adâncime de 1,5 metri - 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, de pe teritoriul comunei Roşia Montană, judeţul Alba.

Tăul Mare, autorizat până în 2024

Pe data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 16:00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roşia Montană a anunţat evenimentul prin SNUAU 112.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

Potrivit ministerului de resort, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat.

Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024.

Nivelul apei trebuie coborât cu cinci metri

Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) au informat că, în acest moment, din lac este evacuat un debit de circa 0,15 - 0.2 mc/s, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar şi un debit redus prin conducta de preaplin.

Pentru coborârea nivelului în lac cu 4 - 5 metri, IJSU Alba a început, deja, montarea pompelor de 10.000 l/min. Pomparea se va face gradual, ţinând cont de condiţiile din aval.

La acest moment, nu sunt semnalate infiltraţii în galeria golirii de fund a acumulării, notează MMAP.

Patru mesaje RO-Alert au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Sursa foto: Primăria Cîmpeni