Stiri

A fost dată în funcțiune cea mai mare fermă eoliană plutitoare din lume. Poate furniza energie pentru milioane de locuințe

5
min
8/9/2022

O singură rotire a elicelor turbinei poate furniza energie unei case din Marea Britanie o zi întreagă.

Cea mai mare fermă plutitoare din lume, Hornsea 2, a fost dată în funcțiune în Marea Nordului, la aproximativ 56 de mile (90 de kilometri) de coasta de est a Marii Britanii.

Proiectul are o capacitate de 1,3 gigawați și se întinde pe o suprafață de 462 de kilometri pătrați offshore (extrateritorial, n.r.), adică mai mult decât jumătate din orașul New York, conform cnbc.

"O singură rotire a elicelor turbinei poate furniza energie unei case din Marea Britanie o zi întreagă", au declarat reprezentanții companiei daneze Orsted.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Cele 165 de turbine ale sale vor asigura, de altfel, energie pentru aproximativ 1,4 milioane de locuințe din Marea Britanie.

Aceste turbine sunt fabricate de firma Siemens și au o înălțime de aproximativ 200 de metri, doar palele rotorului având 81 de metri fiecare.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Parcul eolian pultitor se deschide într-un moment în care țările europene fac tot posibilul pentru a renunța la dependența de gaz rusesc.

"Costă aproximativ 450 de lire sterline (522 euro, n.r.) per megawatt - oră să cumperi electricitate generată de gaz", a declarat un reprezentant al platformei online Carbon Brief, care urmărește domeniul energiei regenerabile și sustenabile.

Sursa foto: Flickr