Stiri

BERD a acordat un împrumut de 18 milioane de euro pentru modernizarea serviciilor de apă şi apă uzată în judeţul Dâmboviţa

5
min
23/12/2022

Împrumutul se încadrează în facilitatea de finanţare SWIFT a BERD în valoare totală de 250 milioane euro, dedicată sectorului de apă din România.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat miercuri că a acordat un împrumut de 18 milioane de euro Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, pentru a sprijini Proiectul din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare în valoare de 325 de milioane de euro destinat extinderii, reabilitării şi modernizării infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ.

BERD a pregătit reformele în sectorul apă

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei financiare, împrumutul BERD este acordat pe o perioadă de 15 ani si va co-finanţa programul de investiţii al companiei. Acesta se încadrează în facilitatea de finanţare SWIFT a BERD în valoare totală de 250 milioane euro, dedicată sectorului de apă din România.

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa este client BERD din 1997 şi are ca obiectiv realizarea conformării cu directivele UE privind calitatea apei potabile, respectiv colectarea şi tratarea apelor uzate.

Proiectul de investiţii co-finanţat de BERD va genera beneficii pentru 500.000 de locuitori, reducând semnificativ pierderile de apă şi crescând ratele de conectare la reţelele de apă de la 78,9% la 94,4% până în 2026, respectiv conectarea la reţelele de apă uzată de la 48,1% până la 65,2% în 2026. Proiectul va genera, de asemenea, o planificare îmbunătăţită a managementului activelor companiei de apă şi a metodologiei tarifare.

În ultimii 20 de ani, BERD a sprijinit sectorul de apă din România în implementarea celor mai mari programe de investiţii, generând beneficii de mediu esenţiale, ajutând în acelaşi timp sectorul să planifice alte investiţii necesare. De asemenea, la solicitarea Guvernului României, BERD a contribuit la elaborarea şi implementarea reformelor din sectorul de apă.

Sursa foto: Wikimedia Commons