Stiri

Firmă a CJ Alba, trimisă în judecată pentru o poluare care a produs un dezastru: zeci de mii de peşti morţi

4
min
7/5/2022

Societatea care administrează reţeaua de alimentare cu apă potabilă şi cea de canalizare din localităţile judeţului Alba a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni la Legea Apelor.

Apa CTTA SA, care are ca acţionar Consiliul Judeţean Alba, este acuzată că prin administrarea defectuoasă a staţiei de epurare din comuna Daia Română a provocat, în 2017, moartea a circa 40 de tone de peşte. Practic este vorba de zeci de mii de exemplare mature şi alte câteva zeci de mii de exemplare de puiet.   

Administratorul societăţii din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare.

Una dintre sursele de alimentare ale iazului este pârâul din localitate, dar şi o staţie de epurare a apei uzate care funcţiona parţial la momentul respectiv.   

Citește și: ANALIZA Raportul Grupului pentru Schimbări Climatice (IPCC) - Azi decidem scenariul climatic pentru următorul secol

Expertizele realizate în timpul anchetei au arătat că decesul peştilor s-a produs prin asfixiere ca urmare a refulării staţiei de epurare în iaz. Instalaţia era defectă iar administratorul nu a luat măsurile necesare pentru funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă.

Peştii din iazul unei firme private din localitatea Daia Română au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l.

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

De altfel, la puţin timp de la producerea poluării, socetatea Apa CTTA a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu Alba.

Administratorul firmei a declarat că pagubele înregistrate se ridică al circa 400.000 de lei, reprezentând cantitatea de peşti morţi şi costul cu transportul şi incinerarea. Dosarul penal a fost înregistrat la Judecătoria Sebeş marţi, 3 mai 2022. 

Apa CTTA a avut în 2021 o cifră de afaceri de circa 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) şi un profit net de 11,3 milioane de lei. Are aproape 800 de angajaţi cu care administrează reţeaua judeţeană de alimentare cu apă potabilă şi canalizările din localităţile unde există astfel de sisteme.

Sursa foto: Colaj Facebook/ Nistor Petru-Mihaiță