Solutii

Țările lumii nu s-au înțeles (încă) să protejeze viețuitoarele marine din zonele de „mare liberă”

4
min
29/8/2022

Deşi au fost făcute anumite progrese, negociatorii nu au ajuns la un acord final.

O conferinţă ONU ce a avut ca scop semnarea în premieră mondială a unui tratat cu caracter obligatoriu pentru protejarea vieţuitoarelor marine în largul mărilor şi oceanelor s-a încheiat la New York fără un rezultat concret, după negocieri care au durat două săptămâni.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Deşi au fost făcute anumite progrese, negociatorii nu au ajuns la un acord final, au anunţat în prima parte a zilei de sâmbătă organizatorii Conferinţei Interguvernamentale pentru Biodiversitatea Marină din Zonele aflate dincolo de Jurisdicţiile Naţionale.

„Marea liberă”, nereglementată legal

A fost evident încă din perioada premergătoare conferinţei că aceste negocieri urmau să fie dificile, întrucât ţările lumii aveau puncte de vedere foarte diferite.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

De exemplu, prioritatea statelor din Uniunea Europeană a fost aceea de a obţine progrese în ceea ce priveşte viitoarea înfiinţare a unor zone marine protejate şi evaluări privind impactul activităţilor umane asupra mediului.

Două treimi din oceanele de pe Terra aparţin unor perimetre denumite "mare liberă" şi, din acest motiv, sunt în mare măsură zone nereglementate prin lege. Un acord pentru protejarea vieţuitoarelor din largul mărilor şi oceanelor a făcut obiectul unor negocieri purtate în ultimii 15 ani cu ocazia a patru conferinţe precedente. 

Sursa foto: PxHere