Stiri

Apele Române Jiu investighează mortalitatea piscicolă din lacul Bistreț

1
min
3/6/2024

Specialiștii Apele Române Jiu au colectat probe de apă pe care le-au trimis la Laboratorul de Calitate a Apelor din Vâlcea pentru analize privind prezența pesticidelor.

Dispeceratul Administrației Bazinale de Apă Jiu a fost alertat duminică seara cu privire la descoperirea unor cantități semnificative de pești morți pe malurile și în apele lacului Bistreț.

Echipele Apele Române Jiu, incluzând reprezentanți ai birourilor de gestionare a calității apelor și inspectori, au fost rapid mobilizate să investigheze situația. Confirmând mortalitatea piscicolă, s-a constatat că peștii morți, în special specia de caras cu greutatea între 100 și 300 de grame, au fost găsiți la vărsarea râului Desnățui în lacul Bistreț, mai ales în zonele cu vegetație bogată de stuf.

În vederea stabilirii cauzelor acestei mortalități, au fost prelevate două probe de apă din lac în timpul intervenției de urgență. Daniel Naicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu, a subliniat importanța acestor eforturi și a precizat că se fac toate demersurile pentru identificarea motivelor acestei tragedii ecologice.

În cursul dimineții, specialiștii Apele Române Jiu au colectat încă două probe de apă din zona polderului Mălăieni și de la coada lacului, trimițându-le la Laboratorul de Calitate a Apelor din Vâlcea pentru analize privind prezența pesticidelor. Rezultatele acestor teste sunt așteptate în aproximativ zece zile. De asemenea, s-a luat legătura cu Direcția Sanitară Veterinară Dolj pentru efectuarea unor analize specializate asupra peștelui mort.

În cadrul măsurilor imediate, s-a dispus îndepărtarea peștelui mort de către echipa Dunăre-Bistreț din sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, subunitate a Administrației Bazinale de Apă Jiu, și transportarea acestuia pentru incinerare.