Stiri

Târgu Mureș vrea 200 de insule ecologice pe banii PNRR

7
min
27/9/2022

Fiecare insulă ecologică va deservi minimum 200 de locuitori/apartamente, astfel va fi asigurat, prin finanţare, şi un număr de 200 de cartele de acces.

Consiliul Local Târgu Mureş a aprobat, luni, proiectul de construire a 200 de insule ecologice digitalizate în municipiu, în valoare de aproximativ 18,6 milioane de lei fără TVA, care urmează să fie depus la Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor pentru finanţare prin Planul National de Redresare si Rezilienţă (PNRR).

O insulă la 200 de locuitori

"Potrivit votului consilierilor locali a fost desemnat Soós Zoltan, în calitate de primar al Municipiului Târgu Mureş, să reprezinte municipiul în relaţia cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în derularea proiectului prin care se vor înfiinţa şi dota 200 de locaţii din Târgu Mureş cu insule ecologice, care conţin cinci containere aferente celor cinci fracţii de deşeuri, şi anume: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic/metal, hârtie/carton. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Fiecare insulă ecologică va deservi minimum 200 de locuitori/apartamente, astfel va fi asigurat, prin finanţare, şi un număr de 200 de cartele de acces", a precizat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

„Plăteşti pentru cât arunci”

Municipalitatea a arătat că insulele ecologice vor fi protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, vor fi dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiind colectate informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc 

"În acest fel se va contribui la implementarea, concomitent, a principiului economic <plăteşti pentru cât arunci>. Acest principiu are scopul de a impulsiona generatorii de deşeuri să-şi reorganizeze consumurile proprii din gospodărie astfel încât să predea în sistemul de salubrizare o cantitate cât mai mică de deşeuri, separate, astfel încât facturile lunare pe care le plătesc să fie cât mai reduse", se arată în comunicat.

Prin acest proiect se urmăreşte creşterea gradului de colectare selectivă a deşeurilor de la cetăţeni, recuperarea materialelor reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă) şi reducerea cu până la 65% a cantităţii de deşeuri biodegradabile.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Mediului