Stiri

Tanczos Barna: Parcul natural din jurul Brașovului, dorit de administrația USR, se face doar cu aprobarea Ministerului Mediului

6
min
29/8/2022

Ministrul Mediului a spus că un proiect pentru înființarea unui parc natural trebuie să conțină informații complete despre scopul, obiectivul și despre asigurarea nivelului de protecție.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, a afirmat că așteaptă din partea administrației publice locale să transmită pe cale oficială propunerea de înființare a parcului natural sau a ariei protejate Brassovia, informează Agenția de presă Rador.

Asta în condițiile în care ministerul de resort este organismul care aprobă astfel de proiecte, după o analiză riguroasă a necesităților zonei, a spus oficialul. „Sunt susținătorul tuturor parcurilor care se creează în România, cu respectarea legii și cu parcurgea procedurii (…)

Nu am înțeles exact cum va arăta acest parc (la Brașov – n.r.), pentru că parc național sau parc natural, așa cum se definește prin lege, se face de către Ministerul Mediului.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Noi (la ministerul – n.r.) n-am primit până acum nicio propunere în acest sens. Am vorbit cu primarul Allen Coliban destul de mult pe această temă (…) Așteptăm inițiativa concretă de la nivelul unității administrativ-teritoriale Municipiul Brașov sau o asociere de municipii sau o asociere de unități administrativ-teritoriale”, a spus ministrul Tanczos Barna.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Oficialul de la mediu a subliniat că un proiect pentru înființarea unui parc natural trebuie să conțină informații complete despre scopul, obiectivul și despre asigurarea nivelului de protecție, deoarece, în cazul unei protecții stricte, nu se va mai putea interveni nici măcar pentru amenajarea unei piste pentru biciclete.

La rândul său, rectorul Universității Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, a adăugat că la acest moment există un studiu în desfășurare în care se face o analiză a valorii de protecție și a situației tuturor pădurilor Brașovului. Studiul este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Sursa foto: Facebook/ Tanczos Barna