Stiri

Green Deal – centrul planului de recuperare post-pandemică al UE

4
min
13/5/2020

România a semnat declarația alături de alte țări europene.

România a semnat declaraţia privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19. Anunțul făcut de ministrul Mediului, Costel Alexe, vine cu declarații și măsuri ce urmează a fi implementate: „Am luat o decizie care va schimba viitorul modelului economic din România şi va pune în siguranţă viaţa şi mediul din ţara noastră şi din Europa”. România se alătură astfel statelor europene care susțin ca planurile de redresare după recenta criză să fie gândite în baza criteriilor de protejare a mediului și climei din Green Deal. „Semnăm cu asumarea şi cu ambiţia de a urma calea investiţiilor durabile, într-o economie cu emisii reduse de carbon, a eficienţei energetice ridicate, a economiei circulare, energiilor regenerabile şi recuperării păstrării biodiversităţii. Vom direcţiona fondurile UE din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European către investiţii durabile, care să sprijine tranziţia la o economie circulară şi neutră din punct de vedere climatic, cu atât mai mult în condiţiile excepţionale cauzate de pandemia de COVID-19. Orice amânare sau ratare a politicilor şi măsurilor necesare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică, atât în orizonturile anilor 2025 şi 2030, cât şi cel de termen lung (aferent anului 2050), va conduce la costuri viitoare infinit mai mari ”, completează ministrul Mediului.

Green Deal propune un model economic sigur şi durabil, în sensul utilizării mai eficiente a resurselor, printr-un grad mai mare de refolosire şi reciclare.

“Credem că, odată cu ieşirea din criză, Redresarea Ecologică este soluţia pentru a acţiona, astfel încât să ţinem cont de fragilul echilibru al naturii. Acesta este cea mai bună strategie de creştere pentru fiecare stat european în parte şi pentru fiecare cetăţean al planetei. În acelaşi timp, este şi instrumentul prin care pot fi mobilizate resurse financiare care să stimuleze economiile statelor membre şi să creeze noi locuri de muncă în perioada post-criză şi pe termen mediu şi lung”, declară Costel Alexe. Eforturile concentrate pe accelerarea tranziției ecologice spre o economie sustenabilă ar trebui să fie vizibile în scurt timp, dacă toate entitățile vor colabora eficient pentru fiecare sector al economiei. În același timp, cancelarul german Angela Merkel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susțin că Uniunea Europeană poate să transforme pandemia de coronavirus într-o oportunitate, păstrând obiectivele climatice ambiţioase.