Solutii

Summitul One Planet - decizii importante pentru mediu

4
min
14/1/2021

50 de țări se angajează să oprească distrugerea planetei. La nivel internaţional, nici unul dintre obiectivele stabilite pentru ultimul deceniu în ceea ce priveşte protecţia biodiversităţii nu a fost atins.

Liderii mondiali s-au întâlnit în cadrul unei videoconferințe pentru summitul dedicat biodiversității și schimbărilor climatice și pentru a sărbători un an de eforturi pentru stoparea efectelor devastatoare ale încălzirii globale care duce la pierderea multor specii și nu numai.

Din păcate, în 2020, entuziasmul cu care au fost pornite mai multe proiecte pentru biodiversitate a mai scăzut din cauza pandemiei, o criză de sănătate despre care experții spun că ilustrează pericolele distrugerii mediului.

La Summitul One Planet, un eveniment în mare măsură virtual găzduit de Franța și deschis de președintele francez Emmanuel Macron, în parteneriat cu Națiunile Unite și Banca Mondială, sunt prezenți șeful ONU Antonio Guterres, cancelarul german Angela Merkel, moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Coaliția formată din 50 de țări s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător. Summitul are ca scop relansarea negocierilor vizând o mai bună protecţie a naturii, România alăturându-se inițiativei celor 50 de state pentru a combate încălzirea globală.

Liderii doresc să pună bazele unor discuții ample asupra biodiversității, amânate din cauza lockdown-ului și care vor fi reluate la întâlnirea din octombrie din China. Vor participa aproape 200 de națiuni, cu scopul de atinge noi obiective pentru a păstra ecosistemele Pământului.

Franța speră că summitul va reuni problemele legate de climă și protecția ecosistemelor. Până în prezent, eforturile de protejare și restaurare a naturii la scară globală au eșuat. Planeta se află în pragul unui eveniment de extincție în masă, speciile dispar de 100 până la 1000 de ori  mai repede decât rata normală.

Conform unui raport de referință din 2019 realizat de grupul științific al ONU pentru biodiversitate, un milion de specii se confruntă cu dispariția din cauza pierderii habitatului și supraexploatării. Activitatea umană a distrus trei sferturi din pământul neacoperit de gheață de pe planetă.

Conform acordului de la Paris din 2015, națiunile lumii au promis că vor limita încălzirea globală cu mult sub 2 grade Celsius și 1,5 C dacă este posibil. Planeta a avut o creștere de secete mortale, valuri de căldură, precipitații provocatoare de inundații și furtuni distrugătoare care au dus la creșterea apelor din mări. Luna trecută, Guterres a avertizat că națiunile nu fac suficient efort pentru a evita creșterile devastatoare ale temperaturii și a îndemnat liderii mondiali să declare o „urgență climatică”  în țările lor.

Liderii prezintă inițiative pe patru teme – protecția ecosistemelor terestre și marine, agroecologia, finanțarea pentru biodiversitate și legătura dintre defrișări, specii și sănătate umană.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat în cadrul evenimentului că Marea Britanie va investi 3 miliarde de lire în următorii cinci ani pentru a contribui la eforturile de conservare a naturii.

Prințul Charles a îndemnat întreprinderile să investească în sănătatea planetei și a oamenilor. Evocând istoria Magna Carta, Prințul de Wales a lansat Terra Carta - Carta Pământului- prin care le cere semnatarilor să fie de acord cu 100 de acțiuni prin care să devină mai sustenabili până în anul 2030. „Fac un apel urgent către toți liderii, din toate sectoarele și din întreaga lume, pentru asprijini această Terra Carta, pentru a aduce prosperitate în armonie cu natura, oamenii și planeta în următorul deceniu”, a declarat prințul Charles în cadrul summit-ului.

În octombrie anul trecut, ONU a avertizat că viitoarele pandemii vor veni des, vor ucide mai mulți oameni și vor provoca daune mai mari economiei globale decât COVID 19, dacă nu se va face o schimbare fundamentală în modul în care oamenii tratează natura.

Summitul va lansa și High Ambition Coalition – un grup de 45 de țări conduse de Costa Rica, Franța și Marea Britanie – care își propune să asigure un acord global pentru a proteja cel puțin 30% din pământul și oceanele planetei până în 2030.